Comisia pentru Afaceri Juridice din PE discută luni ridicarea imunităţii lui Severin

Ministerul Justiţiei a transmis la 5 aprilie preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitarea DNA de ridicare a imunăţii europarlamentarului Adrian Severin pentru suspiciunea de săvârşire a infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

În 21 martie, în urma unor materiale audio video date publicităţii de publicaţia britanică The Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de Adrian Severin, membru în Parlamentul European.

Sunday Times a scris că europarlamentarii Adrian Severin, Ernst Strasser (fost ministru austriac de interne) şi Zoran Thaler (fost ministru de externe sloven) au acceptat 100.000 de euro pe an de la reporteri care se dădeau drept lobbişti, pentru a prezenta amendamente la proiectele de directive ale UE referitoare la sectorul bancar. Ulterior, The Sunday Times a publicat cazul celui de-al patrulea europarlamentar implicat în scandalul „bani contra amendamente”, fiind vorba despre Pablo Zalba Bidegain, din Spania, membru al Partidului Popular European.

În urma scandalului, Parlamentul European a decis să revizuiască regulile pentru lobbişti şi să înăsprească codul de conduită pentru europarlamentari.

Adrian Severin şi-a prezentat demisia din PSD la 28 martie, dar a refuzat să demisioneze din PE, în ciuda cererii exprese în acest sens adresate de preşedintele PE, Jerzy Buzek, şi a aluziilor evidente venite dinspre propriul grup socialist. În prezent, Severin figurează ca europarlamentar neafiliat.

Potrivit legislaţiei europene, pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acestuia beneficiază, pe teritoriul național, de imunitățile acordate membrilor parlamentului țării lor, iar pe teritoriul oricărui alt stat membru, sunt scutiţi de orice măsuri de detenție și de la orice trimitere în judecată. Imunitatea li se aplică și atunci când aceștia călătoresc spre și de la reuniunile Parlamentului European.

Pe de altă parte, imunitatea nu poate fi invocată în caz de flagrant delict și nu poate obstrucționa dreptul Parlamentului European de a ridica imunitatea unui din membrii săi.

Procedura de ridicare a imunităţii din cadrul Parlamentului European este reglementată prin articolele 6 și 7 din Regulamentul său de procedură. Orice cerere adresată președintelui PE de o autoritate competentă a unui stat membru în vederea ridicării imunității unui deputat este comunicată în ședință plenară și trimisă comisiei competente. Comisia competentă examinează fără întârziere și în ordinea în care i-au fost prezentate cererile de ridicare a imunității sau de apărare a imunității și privilegiilor. Apoi, Comisia prezintă o propunere de decizie care se limitează la recomandarea adoptării sau respingerii cererii de ridicare a imunității sau de apărare a imunității și privilegiilor.

Comisia poate solicita autorității interesate furnizarea tuturor informațiilor și precizărilor pe care le consideră necesare pentru a stabili dacă este cazul să se ridice sau să se apere imunitatea. Deputatul în cauză are posibilitatea să ofere explicații; poate prezenta toate documentele și mijloacele de probă scrise pe care le consideră pertinente. El poate fi reprezentat şi de un alt deputat.

Prin urmare, după avizul pe care îl va emite luni comisia JURI, imunitatea lui Adrian Severin ar urma să fie ridicată prin votul în plen al Parlamentului European. Pentru aceasta, ar putea fi convocată o şedinţă extraordinară.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed