Comuniştii moldoveni, în topul preferinţelor alegătorilor

Cetăţenii moldoveni continuă să-şi dea votul pentru Partidul Comuniştilor fiind nemulţumiţi de acţiunile întreprinse de autorităţile de la Chişinău.”Şi un simplu exemplu ar fi rezultatele mici în raport cu aşteptările pe care le au cetăţenii privind integrarea în Uniunea Europeană”, spune la RFI comentatorul Valeriu Vasilică, directorul Agenţiei de ştiri Info-Prim Neo.

 

Cu toate aceste, Barometrul Opiniei Publice arată că Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Democrat sunt în creştere în preferinţele alegătorilor faţă de ultimul sondaj realizat de Institutul de Politici Publice în primavara acestui an. Partidul Comuniştilor şi Partidul Liberal sunt însă în scădere.

 

„Totuşi, am putea avea parte de surprize – Partidul Comuniştilor poate să-şi găsească aliaţi şi să reediteze o nouă alianţă de guvernare”,conchide analistul de la Chişinău.

 

La capitolul încrederea în politicienii moldoveni, Vlad Filat se află pe prima poziţie, cu aproape 20 la sută, fiind urmat de fostul preşedinte al ţării, liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, cu 17 la sută.

 

În acelaşi clasament, se regăsesc la o distanţă mai mare liderul democrat, Marian Lupu, primarul capitalei Dorin Chirtoacă, dar şi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Actualul preşedinte al ţării, Nicolae Timofti se află la sfârşitul topului, bucurându-se de încrederea doar a unui procent din populaţie.

 

Autorii studiului susţin că peste 70 la sută dintre cetăţeni cred că R.Moldova merge într-o direcţie greşită şi doar 20 la sută spun că e cea corectă, scriu cei de la RFI.ro

 

„În mod subiectiv, rezultatele procesului de eurointegrare nu sunt simţite şi văzute de oamenii de rând.Conducerea R.Moldova ar trebui să aibă o strategie mai coerentă privind integrarea europeană. De fapt, este o comunicare insuficientă. Cetăţenii moldoveni nu cunosc care sunt avantajele dar şi dezavantajele acestui proces.Oamenii continuă să aibă aşteptări. Vor salarii şi pensiii mai mari, o viaţă mai bună. Atât timp cât avem o ţară şi cetăţeni săraci, pericolele sunt foarte mari, explică Valeriu Vasilică.

 

Acelaşi studiu mai relevă că peste 60 la sută dintre cetăţenii R.Moldova îşi doresc ca limba oficială a Republicii Moldova să fie cea moldovenească şi doar puţin peste 20 la sută optează pentru denumirea de limba română în Constituţie. Există şi dintre cei care consideră că limba oficială trebuie să fie cea moldovenească, iar în paranteze româna.

 

Sondajul a fost realizat în perioada 30 octombrie – 12 noiembrie pe un eşantion de 1237 de persoane din 81 de localităţi. Marja de eroare fiind de 3%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed