Consiliul Concurenţei doreşte eliminarea în doi ani a restricţiilor de pe piaţa farmaciilor

Farmaciile erau considerate de către CC ca fiind un caz de succes pentru că au fost eliminate treptat restricţiile din domeniu. ‘La sfârşitul anului trecut s-a dorit, însă, o extindere a restricţiilor. În dialogul cu Ministerul Sănătăţii şi cu cel al Justiţiei, am ajuns la un compromis, şi anume de a accepta pentru doi ani o singură restricţie, cea privind intrarea pe piaţă’, a amintit Bogdan Chiriţoiu.

 

Ministerul Sănătăţii a solicitat restricţionarea accesului pe piaţă a noi farmacii pentru a nu creşte consumul de medicamente compensate, care şi aşa este susţinut cu dificultate de către buget.

 

‘Pentru noi problema este că restricţia de a se înfiinţa noi farmacii este un mod de a-i privilegia pe cei care au deja astfel de unităţi în funcţiune, şi care sunt fericiţi să nu le apară noi concurenţi. În cei doi ani, Ministerul Sănătăţii trebuie să îşi pună la punct mecanismele de control al costurilor, care se referă, în special, la informatizarea sistemului. După doi ani, sperăm ca piaţa farmaciilor să fie una liberalizată, astfel încât oricine doreşte să îşi deschidă o farmacie şi să vândă medicamente compensate, să o poată face într-un mod controlabil, fără a se periclita nici bugetul Casei de Sănătate, nici libertatea pieţei’, a spus preşedintele CC, care a subliniat că şi alte profesii liberale, cum ar fi notarii, încearcă să restricţioneze accesul pe piaţă.

 

În Raportul pe anul 2010, prezentat la Conferinţa de presă, Bogdan Chiriţoiu a menţionat că organizaţia pe care o conduce a declanşat 23 investigaţii pentru posibile practici anticoncurenţiale, dintre care 19 din iniţiativa Consiliului.

 

În 2010 au fost declanşate trei anchete sectoriale pentru lucrări de construcţii de drumuri şi autostrăzi, producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în municipiul Bucureşti şi pentru serviciile de transport public local de persoane prin curse regulate în trafic judeţean, în regiunea Sud-Est.

 

CC a aplicat anul trecut amenzi în valoare de 132,5 milioane lei (31,49 milioane Euro), fiind sancţionate 49 de întreprinderi şi o asociaţie (CECCAR) pentru practici anticoncurenţiale, dar şi pentru furnizarea de informaţii inexacte (Raiffeisen Bank). În 2009, valoarea amenzilor a fost de 8,7 milioane lei (2,3 milioane euro).

 

Numărul de investigaţii a fost mărit în 2010, CC având ca obiectiv reducerea termenului de realizare a acestora la trei ani, cât este media europeană. În prezent, sunt în desfăşurare 66 de investigaţii, din care 10 mai vechi de trei ani (patru pe piaţa telefoniei mobile). Din totalul de 66 de investigaţii în curs, 55 sunt pentru posibile practici anticoncurenţiale, patru pentru analiza unor concentrări economice, una pentru acte ale administraţiei publice locale şi şase pentru cunoaşterea pieţei (‘anchete sectoriale’).

 

Bogdan Chiriţoiu a subliniat că în 2010 a fost acordată prima ‘clemenţă’, de care a beneficiat o firmă de taximetrie din Timişoara. Măsura, introdusă în 2010 în cadrul legislaţiei de profil, constă în eliminarea sancţiunilor pentru o firmă care a aparţinut unui cartel, dar a cooperat cu investigatorii CC, dacă datele puse la dispoziţia CC permit sancţionarea celorlalţi membri ai cartelului.

 

O altă modalitate de care dispune de curând CC pentru a asigura o revenire rapidă la condiţiile legale de concurenţă constă în încheierea unui ‘angajament’ cu o firmă aflată sub investigaţie, prin care aceasta face corecţiile necesare în activitatea sa, fără a recunoaşte însă că a încălcat legea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed