CORONAVIRUSUL ne face educație cu forța

De când a început să ne atingă epidemia de coronavirus, am început să ne spălăm mai des pe mâini, să ascultăm ce ne îndeamnă  autoritățile, să stăm la coadă la distanțe rezonabile. Primăriile au recurs la igienizarea autobuzelor, tramvaielor și troleelor, iar oficialii de la transporturi procedează la fel la metrou și în trenurile de călători. De când epidemia a luat amploare și autoritățile au cerut oamenilor să nu mai iasă din case, mulți au descoperit munca de acasă, acolo unde este posibil, educația de la distanță, prin intermediul internetului și a unor aplicații. În plus, a început digitalizarea unor activități ale autorităților, fenomen care părea de necrezut până de curând. În plus, reducerea activităților economice și diverselor activități în aer liber au dus la scăderea poluării. De exemplu, în urmă cu câteva zile s-a spus că la București se respiră aer de munte.  Toate aceste sunt câteva exemple de educație cu forța în vreme de coronavirus.

 

”Spălați-vă pe mâini” este sfatul pe care îl auzim zi de zi, de mai mult ori, de la medici, la tv, chiar și de la vedete. Primul efect: românii au dat fuga în magazine și au golit rafturile de săpun și de dezinfectant. La început, supermarketurile și hypermarketurile au fost luate prin surprindere și o zi, două, a o fost o mini criză de astfel de produse. Apoi, s-a intrat în normal și, cel puțin în ceea ce privește săpunul, există marfă destulă, pentru toată lumea.

 

Legat de marile magazine, acestea susțin că la intervale foarte scurte dezinfectează cărucioarele și rafturile.

 

Dezinfectate sunt și mijloacele de transport. Aproape toate primăriile au ținut să comunice că fac zilnic asta. La fel și cei care răspunde metrou și de trenuri. Iată un exemplu: Oradea Transport Local a anunțat că dezinfectează la capăt de linie toate tramvaiele şi autobuzele pentru a asigura protecţia călătorilor în contextul epidemiei de coronavirus. “Tramvaiele sunt dezinfectate cu atomizor cu motor la staţia cap linie Nufãrul, iar autobuzele, la capetele de linii, cu echipamente de stropit portabile”. În plus, toţi vatmanii şi şoferii OTL au fost dotaţi cu pulverizatoare de soluţii dezinfectante, mănuşi şi măști de protecţie.

 

Românul are coada în sânge! De când cu coronavirusul, românii au început să țină distanța față de cel de dinainte, așa cum recomandă autoritățile. Această imagine a fost surprinsă zilele trecute la Mega Mall, la coadă la Banca Transilvania.

 

 

Știm cu toții că autoritățile române sunt încremenite în timp. Încă se mai merge la ghișeu pentru a plăti diverse taxe și impozite, încă vedem tone de dosare care stau aruncate în spatele funcționarului de la ghișeu, încă stăm la câteva cozi pentru a lua un simplu certificat. Coronavirusul a închis toate oficiile de lucrul cu publicul și totul a trecut pe online. În felul acesta, autoritățile sunt nevoite să facă forța digitalizarea. În plus, primesc și sprijin din partea mediului privat. Firma Zitec, de exemplu, a anunțat că va oferi acces gratuit la două module ale aplicației de registratură și managementul documentelor Regista.

 

Un fenomen pe care îl experimentează mediul privat, de data asta, este munca de acasă. În contextul sfaturilor ”stați acasă”, companiile îi țin pe angajați departe de birouri, acolo unde se poate. Gigantul IBM a făcut asta cu jumătate din salariați. Tot de acasă se face și educație. TVR a început cursuri televizate, făcute de profesori voluntari, pentru elevii din clasele terminale. Totodată, cu ajutorul unor aplicații, cursurile se țin online.

 

Bucureștiul respiră aer de munte! Asta a fost știrea care a inundat spațiul public în urmă cu câteva zile. Până nu demult aveam cea mai poluat oraș din Europa, iar autoritățile se bâlbâiau când încercau să spună care e cauza. Reducerea multor activități economice precum și a traficului, au generat scăderea particulelor aruncate în aer. Legat de acest aspect, în Veneția, Italia, pentru că nu mai există niciun turist, nimeni nu se mai dă cu gondolele iar activitatea de transport pe apă s-a redus la minim, au apărut peștii, lebedele iar într-o piață au fost zăriți chiar și porci mistreți. Natura recuperează de la om teritoriul pierdut!

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed