Criză bancară în Rusia: Oamenii își retrag masiv banii din conturi

Astfel, în ultimele trei săptămâni, pe lângă ridicarea licenței Master-bank, o instituție financiară centrală de mari dimensiuni, în conducerea căreia se află vărul lui Vladimir Putin, au mai fost retrase licențele altor patru bănci regionale, iar alte câteva instituții financiare și-au întrerupt activitatea din lipsă de lichidități, scrie RIA Novosti.

Cele patru instituții de creditare care și-au pierdut licența sunt UralLiga, Naftabank, Voljskii Soțialnîi Bank și Volgo-Kamskii Bank.

Vicepreședintele Băncii Centrale a Rusiei, Mihail Suhov, a declarat că băncile care reprezintă nucleul sistemului bancar rus nu se confruntă cu probleme. Potrivit acestuia, Banca Centrală nu urmărește să elimine de pe piață un anumit număr de bănci și ia decizia de a închide o instituție de creditare după ce analizează situația concretă. Redactorii RIA Novosti spun că, într-adevăr, Banca Națională are strategii diferite în fiecare regiune și pentru fiecare instituție financiară în parte.

Celeabinsk

Tensiunea în rândul deponenților din regiunea Celeabinsk a apărut odată cu ridicarea licenței băncii UralLiga, care s-a confruntat cu o lipsă de capital după ce Banca Națională din Rusia i-a solicitat să-și majoreze nivelul rezervelor. Deși un manager a propus un plan de însănătoșire a băncii prin infuzie de capital, acesta a fost respins de Banca Centrală.

Două zile mai târziu, reprezentanții locali ai Băncii Naționale au atras atenția asupra unor provocări din partea unor persoane, care ar urmări să discrediteze băncile regionale. Pe bancomate au apărut mesaje referitoare la posibile alte bănci care își vor pierde licențele, iar clienții au început să primeacă SMS-uri cu un conținut similar, în timp ce unele persoane instigau populația chiar în sediile băncilor să-și scoată banii din depozite.

Banca Centrală a reușit să calmeze pentru moment spiritele, după ce a publicat o scrisoare prin care le-a solicitat deponenților să-și păstreze calmul și prin care a negat zvonurile răspândite. Reporterii RIA Novosti spun că nu au întâlnit deponenți panicați la băncile din regiune.

Samara

În Samara, deponenții au intrat în panică după retragerea licenței băncii Volgo-Kamskii, pe 11 noiembrie. Aceștia s-au bulucit să-și lichideze depozitele pe care le aveau și la alte instituții financiare, astfel încât două dintre ele au ajuns în criză de lichidități. Este vorba despre banca „Solidarnost” și Voljskii Soțialnîi Bank, care au stopat o parte din operațiuni. Panica s-a intensificat după apariția unor zvonuri, conform cărora aproape toate băncile din regiune ar putea avea probleme. Totuși, bancherii susțin că această agitație a fost creată intenționat, cu scopul de a ataca sectorul bancar.

Voljskii Soțialnîi Bank, care are depozite în sumă de 2,36 miliarde de ruble (52,4 milioane euro) și-a pierdut totuși licența. Iar în cazul băncii „Solidarnost”, cu depozite în valoare de 10 miliarde ruble (circa 222 milioane euro), a fost confirmat planul de reorganizare, care va costa în total 6 miliarde ruble (circa 133 milioane euro).

Moscova

În zona Moscovei, tensiunile au apărut după ce retragerea licenței Master-bank a afectat alte două bănci, Smolenskii Bank și Banca pentru finanțarea proiectelor. Smolenskii Bank a solicitat, la începutul săptămânii, Băncii Centrale să-i pună la dispoziție un credit de stabilizare, în valoare de 8 miliarde de ruble (aproximativ 178 milioane euro), pentru a putea să-și deservească în continuare clienții.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed