AcasăGeneralCum să nu pierzi bani când faci un depozit bancar

Cum să nu pierzi bani când faci un depozit bancar

Exista insa cateva reguli simple care ne pot ajuta sa nu plecam din banca cu mai putini bani decat am depus.


Prima regula este sa ne asiguram ca vom pastra depozitul pana la scadenta. Desfiintarea acestuia inainte de scadenta si retragerea banilor vor insemna cu siguranta o pierdere pentru client deoarece acesta va primi dobanda de cont curent (care nu depaseste 0,5% pe an, fiind chiar 0% in cazul multor banci) in locul dobanzii oferite pentru depozit, va plati (daca exista) comisioanele pentru deschiderea, administrarea si inchiderea contului curent si va suporta totodata si comisionul pentru retragerea de numerar.


Cea de-a doua regula esta sa fim atenti la toate comisioanele percepute de banca, care, in cazul constituirii unui depozit, pot fi:


  • Comision pentru deschiderea contului (este un comision mai rar intalnit in aceasta perioada)
  • Comision pentru administrarea contului (de obicei perceput sub forma unei sume fixe). Acest comision poate fi evitat daca banii sunt depusi la o banca unde clientul are deja un cont deschis si pentru care oricum plateste acest comision (ex: contul de salariu).
  • Comision pentru retragerea de numerar. Acest comision ar trebui tratat cu cea mai mare atentie deoarece se aplica intregii sume retrase (suma depusa plus sumele obtinute din dobanda) si este in medie 0,5% din suma retrasa.
  • Comision pentru inchiderea contului (un alt comision intalnit mai rar).


Regula numarul 3: alegeti o banca care nu percepe comision de retragere numerar in ziua scadentei pentru sumele retrase din depozit. Aproximativ jumatate dintre bancile din tara noastra aleg sa nu comisioneze sumele retrase din depozitele cu termene mai mari de o luna in ziua scadentei.


Regula numarul 4: trebuie sa fim constienti de faptul ca, depozitele cu sume mai mici de 100.000 EUR (sau echivalent) sunt garantate. Acest lucru inseamna ca nu este nevoie sa alegem o banca mare (avand in vedere faptul ca, cele mai mari banci din Romania, percep comisionul pentru retragerea de numerar indiferent de momentul retragerii banilor) pentru a ne asigura ca banii depusi vor fi in siguranta. 


Citiți mai multe pe Finzoom.ro.Ultimele Articole