Cum vor evita taxa la dublu pe sănătate proprietarii care închiriază case

0
Cum vor evita taxa la dublu pe sănătate proprietarii care închiriază case

Romanii care, pe langa salariu, obtin si venituri din inchirierea de locuinte vor plati de doua ori contributii la asigurarile de sanatate, in limita a cel mult 611 lei pe luna. Efectul pe piata imobiliarelor: chirii mai mari si evaziunea mai multa. In plus, specialitii in fiscalitate ridica mai multe semne de intrebare precum: De ce daca ai contract de munca si PFA platesti si daca ai contract de munca si castiguri de capital, cum ar fi dividendele, nu platesti?

Guvernul a aprobat prin Ordonanta de Urgenta care introduce taxe suplimentare pe chirii dupa negocierile cu FMI.

 

 

Baza de calcul pentru contributiile de asigurari de sanatate aferente acestor venituri se stabileste la fel ca in cazul contributiilor pentru pensie (CAS), limitata la cinci salarii brute. Practic, un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurari de sanatate cu o suma cuprinsa intre 41 si 611 lei pe luna.

 

 

“Baza de calcul propusa este avantajoasa pentru proprietarii care inchiriaza mai multe proprietati sau pentru cei care inchiriaza imobile scumpe. Proprietarii care inchiriaza 5 sau 10 locuinte, acestia nu platesc un impozit pentru CAS mai mare de 611 lei pe luna indiferent de suma incasata din chirii. In schimb, daca o persoana inchiriaza o proprietate cu 100 de euro nu poate plati mai putin de 41 de lei, chiar daca valoarea tranzactie nu atinge salariul de baza minim brut pe tara (750 de lei)”, a mai spus Alina Petrescu, manager Imobiliare.NET.

 

 

Ce “tactici” vor folosi proprietarii pentru a “fenta” sistemul

 

 

Practic, Guvernul incerca sa faca rost de bani la bugetul de sanatate si din “piatra seaca”. Efectul ar putea fi, in schimb, unul de bumerang asupra bugetului si asupra pietei.

 

Citeşte aici mai multe