DATIVUL FATAL! Olivia STEER s-a luat de cine nu trebuie!

0
42
DATIVUL FATAL! Olivia STEER s-a luat de cine nu trebuie!

Clinci gramatical pe Facebook între scriitorul Mircea Cărtărescu și Olivia Steer. Totul a pornit de la o postare a romancierului român.

Mircea Cărtărescu i-a urat pe Facebook, pe 10 ianuarie, la mulți ani scriitoarei Ioana Pârvulescu. „La mulți ani dragii mele prietene Ioana Pârvulescu”, a scris Cărtărescu.

 

 

 

 

Val de concedieri la stat. Ce li se pregătește bugetarilor

 

Făcând  o captură de ecran după postarea scriitorului, alături de o altă captură de pe pagina lui Mircea Cărtărescu, legată de campania de vaccinare, Olivia Steer, cunoscută pentru pozițiile sale de ani-vaxxer, a scris că prozatorul nu a folosit corect dativul cuvântului „dragă”.

„Marele profesor, filolog și scriitor, nominalizat la Premiile Nobel, nu știe că dativul – feminin – singular pentru «dragă» e «dragei» și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural -articulat «dragii», când se referă la Ioana Pârvulescu.

Nu-i bai: bine că știe sigur, da sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește, cu înțelepciune, cum să gafă… aaa… facem ca el!”, a scris Olivia Steer.

 

Cum a ajutat ministrul Ghinea fosta firmă a secretarului de stat Barna să ia patru proiecte UE

 

Replica lui Mircea Cărtărescu:

„Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la «dragă» e «dragii»și nu «dragei». Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face.

Între timp, Olivia Steer și-a șters postarea.

 

 

Dupa ce Cartarescu i-a transmis Oliviei Steer ca varianta sa de exprimare este corecta, aceasta si-a cerut scuze pentru greseala.

“Ii datorez domnului Mircea Cartarescu scuze publice pentru faptul ca l-am suspectat si acuzat ca nu cunoaste forma de dativ (feminin, singular) a adjectivului “draga”. Domnia sa are dreptate cind spune ca nu am consultat inainte DOOM-ul, pentru a ma asigura ca adjectivul cu pricina este variabil, cu doar trei forme, iar nu cu patru, cum credeam eu, si – prin urmare – articolul “-i” se ataseaza formei unice de plural (“dragi”). Greseala mea e evidenta si absolut regretabila. Mea culpa!”, a explicat Steer.

Cunoscuta pentru politica anti-vaccin practicata, Olivia Steer a continuat cu atacul la adresa lui Cartarescu in privinta optiunii de a se vaccina.

“In apararea mea, nu pot sa spun decit ca am fost or-bi-ta de cerificatul de vaccinat al domnului Cartarescu, dar mai ales de indemnul domniei sale catre toti cititorii sai de a se imuniza cu un vaccin experimental, pentru ale carui efecte secundare anticipate (in mod oficial) producatorii au fost exonerati de raspundere penala si financiara, in mai toate statele lumii, in contradictie cu legile si regulile de etica medicala, universal valabile.

Domnul Cartarescu este cu adevarat liber sa isi asume orice risc personal, daca doreste, vaccinindu-se cu vaccinuri experimentale, care nu au trecut testele de siguranta.

Legea ii permite sa se joace cu propria sa viata, ca un ruletist dintr-un roman de groaza, iar noi nu ne putem opune. Dar, inainte sa faca recomandari periculoase multimilor insetate de modele autentice, a consultat lista cu efectele secundare ale noilor vaccinuri? Sau a presupus, la fel ca mine, in postarea de ieri, ca stie bine, ceea ce nu stie nimeni, pe de-a-ntregul, in momentul de fata? Iar daca le-a citit si le cunoaste gravitatea, este, oare, corect si moral sa indemne oamenii sa isi puna in pericol sanatatea si viata, prin injectarea unui ser atit de controversat, care face obiectul monitorizarilor oficiale atente, vreme de doi ani, de aici inainte?

Nu stiu sigur nici un raspuns la aceste intrebari, fireste. Ceea ce stiu insa e ca toti putem gresi. Si asta si facem, de cele mai multe ori. Unii pot face erori de imagine si gramaticale (minore sau nu), altii de consiinta sau, in cel mai bun caz, de entuziasm nejustificat”, a scris Steer pe Facebook.