De la Polul Nord la Polul Sud, virusul gripei porcine se extinde pe întreaga planetă

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), „mai multe sute de mii” de persoane au fost infectate şi circa 800 au murit după ce virusul – care combină gene de gripă porcină, umană şi aviară – a fost detectat pentru prima dată, la sfârşitul lunii martie, în Mexic. După aceea virusul s-a propagat cu o „viteză fără precedent” şi în curând se va extinde pe toată planeta, a avertizat OMS, potrivit căreia „multe întrebări sunt în continuare fără răspuns”.

În perioada iernii australe, virusul face ravagii în special în emisfera sudică, dar continuă să se propage şi în cea nordică, în plin sezon cald. 100.000 de persoane au fost infectate săptămâna trecută numai în Anglia, adică de circa două ori mai multe decât cu o săptămână înainte.

„Nu avem experienţă cu virusul în timpul iernii în emisfera nordică, pentru că virusul şi-a făcut apariţia în luna martie (…) Întrebarea este, în concluzie, ce va face virusul? Nu ştim”, a admis un purtător de cuvânt al OMS, Gregory Hartl.

Pentru moment, „majoritatea pacienţilor se însănătoşesc, chiar şi fără tratament medical, la o săptămână după apariţia simptomelor”. Dar virusul poate muta într-o formă mai agresivă, se tem experţii OMS, care le-au cerut autorităţilor medicale să semnaleze orice simptome „neobişnuite”. „Pentru moment, nu am obsevat nicio schimbare în comportamentul virusului. Ceea ce observăm este extinderea sa geografică”, a subliniat purtătorul de cuvânt al OMS.

În emisfera nordică, autorităţile sunt îngrijorate. Deşi un vaccin va fi disponibil în septembrie-octombrie, există temeri că va fi prea târziu. Până în prezent nu se ştie nici măcar dacă va fi nevoie de o injecţie sau de două pentru a obţine imunitate împotriva bolii.

Copiii şi adulţii tineri sunt în continuare cei mai afectaţi, dar OMS nu ştie de ce: „există mai multe presupuneri”, spune Hartl,de exemplu că „este mai uşor pentru virus să se propage în şcoli”.

Prima pandemie din acest secol a fost declarată în 11 iunie şi, într-o lună şi jumătate,a bulversat deja vieţile a milioane de persoane. Mai multe ţări musulmane şi-au sfătuit populaţia să nu meargă la Mecca, unde virusul s-ar putea răspândi foarte uşor printre pelerini.

Sud-americanii ezită să se mai îmbrăţişeze, meciurile de fotbal sunt suspendate sau se ţin fără spectatori, iar pe culoarele ONU, strângerile de mână sunt rezervate, teoretic, întâlnirilor dintre ambasadori. Bisericile catolice au interzis vasele cu apă sfinţită de la intrarea în biserici.

Schimbările afectează şi procedurile medicale: în Marea Britanie Tamiflu se prescrie în prezent pe baza unui telefon. Astfel răspunzând la un chestionar telefonic sau online, pacienţii pot primi reţeta.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed