Deutsche Welle: Tulburata Românie îşi alege noul preşedinte

Sondajele anterioare alegerilor arată că preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu din PDL are un uşor avans, fiind susţinut de 33% dintre alegători. Principalul său rival este fostul ministru de externe Mircea Geoană, din partidul de opoziţie PSD, cu 30%. Crin Antonescu, preşedintele liberalilor, PNL, este susţinut de 18%.

În total sunt 12 candidaţi. Dacă niciunul nu obţine o majoritate absolută, atunci va avea loc un al doilea tur, la 6 decembrie. Potrivit analiştilor, câştigătorul va avea un rol esenţial în găsirea unui nou premier care să supervizeze finanţele şi să combată corupţia.

Această ţară din Balcani cu 22 milioane de locuitori şi membră UE din 2007 a scăpat de dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu în urmă cu 20 de ani. Ea rămîne însă una dintre cele mai sărace ţări şi mai corupte ţări din Europa, potrivit Transparency International. Băsescu a câştigat alegerile în 2004 promiţând că va implementa reforme, dar analiştii spun că progresul lent a diminuat încrederea alegătorilor.

La sfârşitul anului trecut, democrat-liberalii lui Băsescu şi social-democraţii au format un guvern de coaliţie, dar el nu a durat multă vreme, criza economică globală răpind României nouă ani de creştere economică şi făcând-o să intre într-una dintre cele mai profunde recesiuni din Europa. Salariul mediu este de doar 320 de euro, iar şomajul este de 6,6%.

Certurile tot mai intense au dus luna trecută la prăbuşirea guvernului, premierul Emil Boc, aliatul lui Băsescu, devenind premier demis, iar România rămânînd fără un proiect de buget pe 2010. Doi politicieni aleşi de Băsescu pentru funcţia de premier au fost blocaţi de majoritatea parlamentară pe care o conduce PSD.

Analiştii spun că, indiferent cine va câştiga alegerile, persoana respectivă va avea misiunea de a redobândi încrederea potenţialilor investitori şi a organismelor internaţionale de împrumut, ca FMI. Antonescu a cerut recent ca acordul României cu FMI să fie renegociat.

Un parlamentar din comunitatea germană, Ovidiu Gant, a declarat pentru Deutsche Welle că mai ales tinerii alegători, sătui de certurile politicienilor la TV, sunt ezitanţi în a vota. Reformele vor necesita multă răbdare, spune el.

Jurnalistul Costi Rogozanu a spus că, în timp ce partidele mari vor mobiliza circa 30% dintre alegători, mulţi alţi români, dezamăgiţi, nu arată vreun interes direct. La alegerile parlamentare de anul trecut au participat doar 40% dintre alegători

Jon Levy, de la think-thank-ul Eurasia Group, a declarat că investitorii internaţionali aşteaptă cu nerăbdare să vadă dacă alegerile de duminică vor duce la un guvern şi la un buget viabile.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed