FC Barcelona – Bayern Munchen 0 – 3

0
FC Barcelona – Bayern Munchen 0 – 3

Bayern, care câştigase în tur cu 4-0 pe ”Allianz Arena”, s-a impus cât se poate de clar şi în deplasare, prin golurile semnate de Arjen Robben (48), Gerard Pique (72, autogol) şi Thomas Mueller (76). În finala Champions League, din 25 mai, de pe stadionul Wembley din Londra, Bayern va întâlni o altă formaţie germană, pe Borussia Dortmund, care a scos din semifinale cealaltă echipă mare din Spania, Real Madrid, după 4-1 şi 0-2. 

 

Bayern a început mai bine jocul de la Barcelona şi doar câteva intervenţii providenţiale ale lui Gerard Piqué, la Robben (14) şi Lahm (22), au făcut ca scorul să rămâne neschimbat pe tabela de marcaj. Prima situaţie notabilă a catalanilor a venit în min. 24, când şutul lui Pedro Rodríguez a fost deturnat în corner de portarul Neuer. Peste doar trei minute, Barca a ratat din nou o ocazie bună, prin Xavi Hernández, care a reluat peste poartă din interiorul careului (27). Bavarezii au blocat bine culoarele către poarta lui Neuer, au arătat că sunt superiori din punct de vedere fizic, acţionând pe contre periculoase, cum a fost în min. 35, când şutul lui Robben a fost blocat in extremis de Song. 

 

Barca, fără Messi şi Busquets, a pasat mult, dar mai mult lateral şi înapoi, fără a avea incisivitate, fără inspiraţie. Bayern a dat lovitura de graţie în debutul părţii secunde, prin Robben (48), care a fost găsit liber pe partea dreaptă de Alaba, a intrat în careu, l-a driblat pe Adriano, şi a şutat cu efect la colţul lung, deschizând scorul. Robben a fost în prim plan şi în min. 55, dar nu a reuşit să fie periculos la centrarea lui Ribéry, în ciuda poziţiei bune. 

 

Jocul a scăzut mult după ce Bayern a deschis scorul, formaţia antrenată de Tito Vilanova nereuşind mai nimic. Pedro a tras primul şut pe poartă al Barcelonei în repriza secundă abia în min. 71. Bayern şi-a mărit avantajul după ce Pique, cel mai bun jucător al gazdelor, a trimis în proprie poartă mingea centrată de Ribery (72). 

 

Villa a avut şansa golului de onoare (74), dar cei care au marcat au fost tot germanii, prin Thomas Mueller (76), completând dezastrul spaniol la centrarea lui Ribery. Barca a mai avut o şansă de gol prin Bartra (82), dar balonul a ocolit ţinta. Barca a părăsit ruşinos competiţia, singura sa circumstanţă atenuantă fiind lipsa vedetei Messi, atât în meciul retur, cât şi în tur, când deşi a evoluat a făcut-o foarte modest, nerefăcut după o accidentare. 

 

Bayern va juca a treia sa finală de Champions League în ultimii ani, după cele pierdute în 2010 şi 2012 (la Munchen, cu Chelsea). Bavarezii au şansa de a realiza o triplă istorică în acest sezon, titlul în Bundesliga, Cupa Germaniei (va întâlni pe Stuttgart în finală) şi Liga Campionilor.