Fondurile de obligaţiuni au atras un milion de euro pe zi

“În 2009, strategia adoptată în cazul BCR Obligaţiuni a fost aceea de «rotaţie a sectoarelor», conform aşteptărilor noastre privind evoluţia dobânzilor la lei“, confirmă Nicolae Albu, directorul de investiţii al Erste Asset Management România (EAM), administratorul fondului, ce are active nete de 283 mil. lei (67 mil. euro).

“Nivelurile iniţiale ridicate ale dobânzilor şi intrarea lor inevitabilă pe o pantă descendentă, precum şi preferinţa relativă între diferitele tipuri de emitenţi, în funcţie de stringenţa necesarului lor de finanţare prin emisiunea de obligaţiuni, au reprezentat pilonii pe care s-a construit strategia noastră investiţională în acest an“, explică directorul EAM.

În fapt, BCR Obligaţiuni a cumpărat tot mai mult certificate de trezorerie ale statului, ponderea acestora în activele nete crescând de la 8% la 27% în ultimele trei luni. Luna trecută, activele fondului au crescut cu peste 21%, cea mai mare creştere, de 45%, până la 21 mil. lei (5 mil. euro), înregistrând-o fondul BRD Concerto. În raportările sale, Asociaţia Administratorilor de Fonduri a mutat însă acest fond din categoria celor cu plasamente diversificate în cele de obligaţiuni, pentru că are un portofoliu mai potrivit cu această clasă. Portofoliul Concerto este şi mai complicat, fiind dedicat mai curând companiilor care şi-au externalizat operaţiunile de tezorerie “lungă“ (pe termene mai mari de o lună).

Categoriile nu sunt de netrecut nici pentru al doilea cel mai mare fond clasificat oficial ca fiind de obligaţiuni, BT Obligaţiuni, dar care are un management mai potrivit cu cel al unui fond monetar. Activele sale au crescut cu 43% în ultima lună, până la 37 mil. lei (8,7 mil. euro), dar depozitele bancare acoperă 83% din acestea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed