La ce să te uiți când îţi cumperi un smartphone

Daca acum ceva vreme aveam foarte putine optiuni, acum suntem invadati de ele, iar piata smartphone-urilor este una dintre cele mai rapide din lume. Tehnologiile avanseaza in fiecare zi, procesoare tot mai mici si mia puternice, mai multa memorie, mai multe grafice, mai mult din tot.

 

Iata un mic tutorial despre ce inseamna sa iti cumperi un smartphone – la ce trebuie sa te uiti si pentru ce caracteristici merita sa dai un ban in plus.

 

  • Ai nevoie de un Smartphone?

 

Camd vine vorba de smartphone-uril sunt multe de spus. In ziua de astazi, orice companie majora de telefoane mobile se misca catre smartphone, iar motivul este simplu: obtii un telefon care poate face si alte lucruri, cum ar fi acces la internet sau la TV – pentru asta ai nevoie de un sistem de operare buna, un procesor bun si bani. Multor oameni le pac smartphone-urile deoarece e ca si cum ar duce cu ei o versiune in miniatura a laptop-ului sau a PC-ului. Pot raspunde la e-mail de oriunde, pot juca jocuri, vedea video-uri sau filme si pot comunica cu altii pe retele sociale.

 

Dar atunci cand intrii intr-un magazin de telefonae si incerci sa gasesti telefonul potrivit pentru tine, trebuie sa te uiti prin lista lor, prin lista de caracteristici pe care uneori nici nu stii ce insemna… este destul de dificil. Hai sa vedem cateva dintre cele mai importante caracteristici dupa care trebuie sa fii atent/a.

 

Ce vei gasi la descrieri?

 

  • Retea

 

Aici vei vedea retelele 2G si 3G pe care opereaza smartphone-urile. Fii atent/a si la conectivitatea Wi-Fi.

 

  • Dimensiune

 

Asta vorbeste de la sine. Aici vei vedea dimensiunea si greutatea telefonului.

 

  • Display

 

Exista multe tipuri de displey. De obicei iti vor arata cate culori poti vedea: 65k, 256k si 16M – cu cat numarul e mai mare, cu atat calitatea imaginii va fi mai buna. Tipul de display poate fii notat si cu TFT, TFT touchscreen, AMOLED, Super AMOLED, Capacitive, Gorilla Glass etc.

 

  • Memoria

 

Aici vei vedea memoria interna a telefonului si daca aceasta poate fi extinsa de un card – de obicei trebuie sa mergi spre memoria cea mai mare (unele telefoane ajung pana la 32GB), iar la smartphone vei vedea si memoria RAM – si aici, mergi spre cea mai mare.

 

  • Transfer de date

 

Asta se refera la capacitatea de conectare si la optiunile de transfer ale smartphone-ului. Marea majoritate a telefoanelor ofera GPRS, EDGE, 3G, W-LAN, Bluetooth si USB.

 

  • Camera Foto

 

Camera Foto la smartphone este un factor important si ai vrea sa gesesti unul cu o camera de 5Mpx, iar inainte sa il cumperi sa ii testezi camera. Dupa cum stiti probabil, multi megapixeli nu ofera neaparat o calitate mai buna imaginii, dar totus, e bine sa fie cat mai multi pentru a putea uploada pozele pe calculator fara a pierde din calitatea imaginii. Poti sa te uiti si dupa caracteristici precum, LED flash, video HD si auto focus.

 

  • Tastatura

 

Aproape toate smartphone-urile au tastatura QWERTY acum si folosesc un mediu de scris similar PC-ului. Exista aici 2 tipuri de tastaturi: Cele fizice, cu taste adevarate si cele virtuale, cu taste touchscreen.

 

  • Bateria

 

Acesta este un aspect foarte important al telefonului – de obicei smarthone-urile nu au o viata a baterie la fel de lunga ca si vechile telefoane.

 

  • Sistemul de operare

 

Si acesta este un aspect foarte important. Sunt mai multi producatori – fiecare cu avantajele si dezavantajele lui – dar aici este o chestiune de preferinta. Marile nume sunt:

 

Google Android

Apple iOS

BlackBerry OS

Windows Phone


  • „Care e cel mai potrivit smartphone pentru mine?”

 

Pe langa aspectele evidente, vorbit si SMS, poate vrei ca telefonul tau sa aiba conexiune 3G ca sa poti naviga repede pe internet sau sa faci apeluri video. Daca vrei sa te uiti la filme pe smartphone atunci alege un telefon cu un ecran mai mare si o rezolutie mare si poate si un card de memorie ca sa iti incapa cat mai multe date.

 

De cealalta parte, daca vrei un smartphone pentru internet, retele sociale si mailuri, atunci nu vei avea nevoie de multa putere, doar de un ecran suficient de mare, transfer de date rapid (3G si Wi-Fi/W-LAN sunt necesare) – o tastatura usor de folosit si o baterie care sa te tina (aici, cea mai buna alegere este un BlackBerry). In functie de ce vrei ca telefonul tau sa faca, vei gasi ceva potrivit pentru tine.

 

Alege un sistem de operare care sa iti placa tie. Aici nu intram in detalii deoarece fiecare stie cel mai bine ce vrea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed