Guvernul japonez este în alertă maximă: substanţele radioactive se răspândesc

Substanţele radioactive se răspândesc în jurul centralei nucleare Fukushima. După descoperirea plutoniului din sol, autorităţile au găsit la câţiva metri de ţărmul mării apă intens radioactivă scursă din reactoare. Cel mai nou bilanţ al victimelor numără 28.000 de morţi şi dispăruţi.

 

Noi imagini de pe 11 martie au fost date publicităţii. Un cameraman amator a surprins momentul în care devastatorul tsunami a lovit portul Kesennuma şi a spulberat în câteva minute tot ce i-a ieşit în cale.

 

Peste jumătate de milion de oameni trăiesc şi acum în refugii supra-aglomerate. Potrivit Kyodo News, rămăşiţele a 4000 de victime din prefecturile Fukushima şi Miyagi nu pot fi încă identificate de către autorităţi.

 

La Fukushima se înregistrează cantităţi mari de radiaţii în apa din turbinele reactoarelor 1, 2 şi 3. În cazul reactorului 2, nivelul radiaţiilor a depăşit de o mie de ori doza permisă prin lege, iar apa iradiată s-a scurs în afara reactorului.

 

Potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului din Statele Unite, radiaţiile înregistrate în apă pot provoca celor expuşi hemoragii spontane.

 

Reprezentanţii companiei Tokyo Eletric susţin că plutoniul din sol nu prezintă un risc pentru populaţie.

 

Premierul japonez Naoto Kan a declarat că guvernul său este în stare de alertă maximă în ceea ce priveşte centrala nucleară de la Fukushima, după ce a fost detectat în sol plutoniu şi apă puternic radioactivă s-a scurs de la un reactor.

 

La rândul lor, autorităţile din China, Coreea de Sud şi Statele Unite au detectat urme de materiale radioactive în aer.

 

Kan a spus Parlamentului că situaţia „este în continuare imprevizibilă”, însă Guvernul „se va ocupa de problemă în timp ce se află în stare de alertă maximă”.

 

„Trebuie să urmărim mai multe posibilităţi”, a spus el marţi, referindu-se la modul în care guvernul va finanţa eforturile de salvare şi reconstrucţie. Premierul japonez a precizat că renunţarea la reducerea impozitelor pentru companii este una dintre opţiunile luate în considerare.

 

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yukio Edano, a subliniat că „situaţia este foarte gravă”. „Depunem cele mai mari eforturi pentru a limita daunele. Trebuie să evităm ca barele de combustibil să se încălzească şi să se usuce. Continuare răcirii este inevitabilă (…). Trebuie să prioritizăm injectarea apei”, a adăugat el.

 

Corespondenţii BBC spun că Guvernul de la Tokyo a fost acuzat de indecizie şi amânarea măsurilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed