Întâlnire neanunțată între Blinken preşedintele chinez Xi. De ce s-a deplasat secretarul de stat al SUA la Beijing

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, s-a întâlnit, luni, cu preşedintele chinez Xi Jinping. Cele două mari puteri ale lumii speră să mai „repare” din tensiunile existente între ele, în ultima vreme.

Întâlnirea din Marea Sală a Poporului, deși așteptată, considerată esenţială pentru succesul deplasării lui Blinken, nu a fost tocmai oficială sau anunțată în vreun fel.

Niciuna dintre părţi nu confirmase că va avea loc întâlnirea lui Blinken cu Xi, până când un oficial al Departamentului de Stat a anunţat-o cu doar o oră înainte.

Să îl ignore ar fi fost o mare problemă

Liderul chinez a fost, practic, obligat să se întâlnească cu oficialul american. O ignorare din partea liderului chinez a şefului diplomaţiei de la Washington ar fi fost un eşec major pentru efortul de a restabili şi menţine comunicarea la nivel înalt.

Blinken este primul secretar de stat american care vine la Beijing în ultimii cinci ani. Se aşteaptă ca vizita sa să deschidă o nouă rundă de reuniuni ale înalţilor oficiali americani şi chinezi, inclusiv, probabil, o întâlnire între Xi şi Biden în lunile următoare.

Întâlnirea cu liderul chinez a avut loc după ce Blinken a purtat discuţii cu alţi oficiali chinezi de rang înalt, în timpul cărora cele două părţi şi-au exprimat dorinţa de a discuta, dar au arătat puţină disponibilitate de a ceda în privinţa poziţiilor lor respective, care au făcut ca tensiunile să crească simţitor.

Blinken s-a întâlnit, tot azi, cu diplomatul de top al Chinei, Wang Yi, o întâlnire care a durat timp de aproximativ trei ore, potrivit unui oficial american.

Duminică, Blinken fusese primit de ministrul chinez de externe, Qin Gang, cu care a avut discuţii de peste cinci ore şi jumătate, urmate de un dineu. În total, au petrecut împreună peste şapte ore şi jumătate.

Ministerul chinez al Afacerilor Externe a transmis într-un comunicat că vizita lui Blinken „coincide cu un moment critic în relaţiile dintre China şi SUA şi este necesar să se facă o alegere între dialog sau confruntare, cooperare sau conflict”. Beijingul a dat vina pe „percepţia eronată a părţii americane despre China, care a dus la politici incorecte faţă de China” şi la „nivelul scăzut” actual al relaţiilor.

Răspunzătoare este SUA

În opinia MAE chinez, SUA au responsabilitatea de a opri „declinul în spirală al relaţiilor dintre China şi SUA, pentru a le readuce pe o cale sănătoasă şi stabilă”. Wang a cerut ca SUA să înceteze să mai promoveze „teoria ameninţării Chinei”, să ridice sancţiunile unilaterale ilegale împotriva Chinei, să renunţe la blocarea dezvoltării tehnologice a Chinei şi să se abţină de la interferenţe arbitrare în afacerile interne ale Chinei, a arătat comunicatul MAE chinez.

În ciuda prezenţei lui Blinken în China, el şi alţi oficiali americani au minimalizat perspectivele unor progrese semnificative în ceea ce priveşte cele mai supărătoare probleme cu care se confruntă cele două mari economii ale planetei, menţionează AP.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed