AcasăExterneIranul l-a executat pe Alireza Akbari, în ciuda insistențelor Marii Britanii de...

Iranul l-a executat pe Alireza Akbari, în ciuda insistențelor Marii Britanii de a îl elibera. Ce acuzații i s-au adus

Un cetăţean britanico-iranian care a fost cândva ministru adjunct al Apărării în Iran, Alireza Akbari, a fost executat de către autoritățile de la Teheran, sfidând astfel apelurile disperate ale Londrei de a îi elibera.

Alireza Akbari fusese condamnat la moarte sub acuzaţia de spionaj pentru Marea Britanie, transmite Reuters. Londra a condamnat execuția, dar nu a putut să o operescă.

Prim-ministrul Rishi Sunak a numit-o „un act dur şi laş, efectuat de un regim barbar, fără respect pentru drepturile omului ale propriului popor”.

Agenţia de presă Mizan, a sistemului judiciar iranian, a anunţat execuţia sâmbătă dimineaţa, fără a spune când a avut loc.

Alireza Akbari a fost arestat în 2019

Ministrul britanic de Externe James Cleverly a spus, vineri seară că Iranul nu trebuie să respecte sentinţa – un apel simular cu cel exprimat de Washington.

„Alireza Akbari, care a fost condamnat la moarte sub acuzaţia de corupţie şi acţiuni extinse împotriva securităţii interne şi externe a ţării prin spionaj pentru serviciul de informaţii al guvernului britanic… a fost executat”, a spus Mizan.

Articolul îl acuză pe Akbari, arestat în 2019, că a primit plăţi de 1.805.000 de euro, 265.000 de lire sterline şi 50.000 de dolari pentru spionaj.

Într-o înregistrare audio cu Akbari şi difuzată de BBC Persian miercuri, el a spus că a mărturisit crimele pe care nu le-a comis după torturi ample.

„Îngrozit de execuţie”.

Totodată, Cleverly a spus într-un comunicat că aceasta ”nu va rămâne necontestată”. „Îl vom convoca pe însărcinatul cu afaceri iranian pentru a ne exprima dezgustul faţă de acţiunile Iranului”.

Declaraţiile britanice asupra cazului nu au abordat acuzaţia iraniană că Akbari a spionat pentru Marea Britanie.

Presa de stat iraniană a difuzat joi un videoclip care arăta că Akbari a jucat un rol în asasinarea în 2020 a celui mai important om de ştiinţă în domeniul nuclear al Iranului, Mohsen Fakhrizadeh, ucis într-un atac din 2020 în afara Teheranului, pe care autorităţile l-au atribuit la acea vreme Israelului.

În videoclip, Akbari nu a mărturisit implicarea în asasinat, dar a spus că un agent britanic a cerut informaţii despre Fakhrizadeh.

Mass-media de stat iraniană difuzează adesea pretinse mărturisiri ale suspecţilor în cazuri cu acuzaţii politice.

Reuters nu a putut stabili autenticitatea materialelor video şi audio din mass-media de stat, nici când sau unde au fost înregistrate.

Akbari a fost un aliat apropiat al lui Ali Shamkhani, acum secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, care a fost ministru al Apărării din 1997 până în 2005, când Akbari era adjunctul său.

„3.500 de ore de tortură”

Marea Britanie a criticat, de asemenea, reprimarea de către Republica Islamică a protestelor antiguvernamentale, declanşate de moartea în custodia poliţiei a unei tinere iranio-kurde, în septembrie.

Un ministru britanic de Externe a declarat joi că Marea Britanie se gândeşte în mod activ la interzicerea Gărzii Revoluţionare a Iranului ca organizaţie teroristă, dar nu a ajuns la o decizie finală.

Iranul a emis zeci de pedepse cu moartea ca parte a represiunii împotriva tulburărilor, executând cel puţin patru persoane.

În înregistrarea audio difuzată de BBC Persian, Akbari a spus că a făcut mărturisiri false ca urmare a torturii.

„Cu peste 3.500 de ore de tortură, droguri psihedelice şi metode de presiune fiziologică şi psihologică, mi-au luat voinţa. M-au condus în pragul nebuniei… şi m-au forţat să fac mărturisiri false prin forţa armelor şi ameninţări cu moartea,” el a spus.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.