Județul care a renăscut din propria cenușă

Șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, a declarat, miercuri, în cadrul unei vizite în Cluj, că acest județ „este printre campionii aderării la Uniune”. Potrivit acesteia, „spiritul antreprenorial este foarte puternic aici, la fel şi spiritul de comunitate. De aceea ne uităm cu mult interes la experienţa Clujului şi sperăm ca ea să reprezinte o sursă de inspiraţie şi pentru alte zone din România”.

 

În plus, Angela Filote a mai spus că, în timp ce unele zone din România „au aderat mental încă înainte de 2007”, în timp ce altele „încă sunt puţin în logica de preaderare”.

 

La rândul său, primarul Emil Boc a declarat că municipiul Cluj-Napoca are un grad de contractare a fondurilor europene de 130%, depăşind cele 82 de milioane de euro pe care le-a avut la dispoziţie din fonduri europene ca pol de creştere, în perioada 2007-2013. 

 

Dintr-un anumit punct de vedere, județul Cluj a beneficiat de un avantaj extraordinar: fabrica de producție a terminalelor mobile ale finlandezilor de la Nokia. După semnarea memorandumului în acest sens în 2007, în 2008 a început producția efectivă de telefoane mobile. În scurt timp, Nokia a devenit principalul motor al exporturilor românești, susținând economia autohtonă în anii dificili de criză economică. Însă, în 2011, la trei ani de la începerea activității, conducerea Nokia a decis să-și închidă operațiunile din România. Acest anunț a însemnat o lovitură puternică economiei românești în general și celei din județul Cluj în particular.

 

Aceasta s-a văzut și în cifre. PIB-ul județului Cluj s-a prăbușit cu 9,4%, în anul 2012, comparativ cu anul anterior. Chiar dacă mai mulți investitori străini și-au manifestat interesul pentru ocuparea halelor lăsate goale de Nokia, efectul negativ nu a putut fi compensat atât de curând. Iată, însă, că, pentru anul 2013, Comisia Națională de Prognoză (CNP) estima, în toamna anului trecut, o creștere economică a județului Cluj de 2,5%.

 

Această creștere se bazează pe faptul că două mari companii au început deja producția: italienii de la DeLonghi și nemții de la Bosch.

 

Totodată, nouă din zece foști angajați ai Nokia, concediați în urma plecării finlandezilor, fie și-au găsit de lucru, fie au devenit antreprenori, fiind ajutați de un program al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed