Lămuririle lui DORNEANU: ”Nu știu de unde s-a înțeles că ne-am pronunțat că președintele nu putea să-l desemneze pe Orban”

Președintele CCR, Valer Dorneanu, susține că decizia Curții a fost luată pe baza declarațiilor publice făcute de Ludovic Orban, care a spus că nu vrea să fie învestit pentru a se ajunge la alegeri anticipate.

 

Valer Dorneanu a mai declarat, luni seară, la Antena 3, că președintele îl poate desemna din nou premier pe Ludovic Orban dacă acesta va putea coagula o majoritate parlamentară care să susțină viitorul guvern.

 

Dorneanu a făcut aceste precizări publice suplimentare după ce decizia CCR a stârnit mai multe confuzii și interpretări în spațiul public, referitoare la următorii pași de urmat de către președintele Klaus Iohannis și la variantele pe care acesta le are la dispoziție pentru următoarea desemnare de premier.

 

Valer Dorneanu a mai spus că numirea unui premier este constițuțională dacă acesta demonstrează că vrea cu adevărat să guverneze și nu acceptă nominalizarea doar pentru a fi respins, fără însă a precizat cum ar putea fi evaluat obiectiv acest lucru:

 

”Nu știu de unde s-a înțeles că noi în decizia noastră ne-am pronunțat că președintele nu putea să-l desemneze pe primul ministru Orban sau că președintele nu are voie să aleagă și să desemneze candidat pentru funcția de prim ministru orice altă persoană.

 

Ceea ce am spus noi este următorul lucru: potrivit Articolului 101, aliniatul 3 din Constituție, președintele, în caz de criză, după căderea unui guvern, propune Parlamentului candidat de prim ministru, o persoană, dacă nu există un partid majoritar, o persoană care să fie degajată de dialogul dintre președinte și partidele politice, dialog care să evoce, care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul.
Deci, ceea ce am reproșat noi ca și existență a conflictului, este faptul că persoana nominalizată, nu vorbesc aici de Ludovic Orban, vorbesc de candidatul care a fost propus, nu a fost propus pentru a coagula un guvern, ci a fost propus – cum declară candidatul – ca să pice, ca să fie rejectat. Deci sensul prevederilor constituționale este ca o propunere care se degajă să fie făcută cu scopul formării unui Guvern care să asigure continuitatea funcționării statului, a statului de drept.

Practic Ludovic Orban a refuzat învestirea ca și candidat de prim-ministru desemnat. Tot ce a făcut a făcut în sensul să nu fie învestit.
Acesta a fost sensul, nu să indicăm președintelui pe cine să numească în continuare”, a declarat Valer Dorneanu, luni seară, la Antena 3.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed