MAE rus este preocupat de soarta fermierilor români: Guvernul român nu a luat nicio măsură clară pentru a proteja interesele agricultorilor săi

0

Pe ordinea de zi a briefingului său de presă, Maria Zaharova a inclus tema „furnizării în România de alimente ucrainene care nu respectă standardele UE”. 

Deşi Moscova critică adesea Uniunea Europeană şi valorile ei, fiind deranjată de apropierea fostelor sale republici sovietice, cum este Moldova, de blocul comunitar, Zaharova este preocupată de produsele ucrainene „care nu îndeplinesc standardele de calitate impuse de Uniunea Europeană”. Astfel, ea a simţit nevoia să vorbească despre „informaţiile apărute periodic în mass-media referitoare la produsele alimentare ucrainene livrate în România” care nu îndeplinesc aceste standarde.

„Dorim să precizăm că, datorită poziţiei sale geografice şi a conjuncturii actuale, România a devenit în ultimii ani una dintre destinaţiile cheie pentru tranzitul şi comercializarea produselor agricole din Ucraina. Acest lucru a dus la saturarea pieţei locale cu produse alimentare mai ieftine şi adesea de calitate inferioară”, i-a anunţat Zaharova pe jurnaliştii ruşi.

„În consecinţă, în 2023 şi la începutul anului 2024 a avut loc în România o serie de proteste fără precedent ale agricultorilor, în timpul cărora funcţionarea posturilor vamale a fost blocată în mod repetat cu ajutorul utilajelor agricole. Materiale care expuneau calitatea slabă a cerealelor, porumbului, rapiţei etc. provenind din ţara vecină au fost publicate cu regularitate pe principalele resurse de informare din România. Liderii asociaţiilor locale ale producătorilor agricoli au făcut declaraţii similare cu privire la această problemă”, a detaliat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

„Cu toate acestea, guvernul român nu a luat nicio măsură clară pentru a proteja interesele agricultorilor săi”, susţine Zaharova.

„Acest lucru nu este surprinzător: se ştie de mult timp că actualele autorităţi române preferă să nu contrazică Bruxelles-ul, care este hotărât să ajute regimul de la Kiev în vânzarea produselor ucrainene, şi de fapt acţionează în detrimentul intereselor naţionale”, comentează purtătoarea de cuvânt înainte de a face o predicţie sumbră: „Nu există nicio îndoială că această abordare le va juca mai devreme sau mai târziu o festă crudă”, a încheiat ea, fără a detalia.