AcasăExterneMarea Britanie avertizează: Putin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina pentru...

Marea Britanie avertizează: Putin plănuiește o lovitură de stat în Ucraina pentru a-și instala propriul guvern marionetă

Marea Britanie dezvăluie că Vladimir Putin pune la cale o lovitură de stat la Kiev pentru a instala în Ucraina un președinte și un guvern pro-Moscova. Dezvăluirile neobișnuite au mers până acolo încât ministerul britanic de externe a avansat și numele candidatului la care se gândește Putin, fostul parlamentar Yevhen Murayev, relatează BBC și The Guardian. SUA s-au declarat profund îngrijorate, în vreme ce Rusia neagă.


10.40
 Vicepremierul britanic Dominic Raab a declarat că Rusia riscă sancțiuni extrem de dure dacă va orchestra o lovitură de stat în Ucraina și va instala un guvern marionetă.

Pe de altă parte, el a adăugat că este foarte puțin probabil ca Marea Britanie să trimită trupe pentru a apăra Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE 09.59 Surse citate de CNN spun că SUA dețin aceleași informații furnizate de Londra. De altfel, sâmbătă, Casa Albă a precizat că președintele Joe Biden s-a întâlnit cu departamentul de securitate națională pentru a discuta despre campania agresivă a Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele a fost informat cu privire la evoluția operațiunilor militare rusești de la granița cu Ucraina și au fost discutate atât eforturile diplomatice de detensionare a stiuației, cât și măsurile de apărare care sunt luate în calcul în coordonare cu aliații și partenerii SUA, inclusiv trimiterea de asistență militară Kievului.

“Președintele Biden a reafirmat că o nouă incursiune a Rusiei în Ucraina va atrage sancțiuni dure din partea SUA și a aliaților”, a transmis Casa Albă.

Surse la curent cu informațiile deținute de serviciile secrete britanice și americane au confirmat că SUA au dovezi similare privind planurile lui Putin de instalare a unui guvern pro-rus. “Da, am văzut informații ale serviciilor secrete care arată că Rusia caută modalități de a evita un război de uzură și de lungă durată. Asta include planuri cum ar fi instalarea unui guvern pro-rus și utlizarea agențiilor de spionaj pentru a declanșa revolte”.

Ministerul britanic de externe a mai transmis că are informații legate de foști politicieni ucraineni care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești, pe listă figurând 5 persoane. ”Unii dintre aceștia sunt în legătură cu ofițeri ai serviciilor de informații rusești implicați la acest moment în plănuirea unui atac”, a mai transmis MAE britanic, fără a da alte detalii.

Dezvăluirile au loc în contextul în care Rusia a mobilizat 100.000 de soldați de-a lungul frontierei cu Ucraina, negând însă că intenționează să invadeze fosta republică sovietică.

Într-o declarație de presă, ministrul britanic de externe Liz Truss afirma: “Informațiile făcute publice astăzi pun în lumină amploarea activităților rusești menite să submineze Ucraina și reprezintă o perspectivă asupra strategiei Kremlinului. Rusia trebuie să detensioneze situația, să înceteze campania de agresiune și dezinformare, urmând calea diplomației”, a mai transmis ea.

Dezvăluirile MAE britanic vin însă și într-un context politic intern mai complicat, având în vedere presiunile la care este supus premierul Boris Johnson din cauza ultimului scandal legat de petrecerea din timpul perioadei de lockdown.

”Nu prea are logică”

Astfel, The Observer spune că informațiile transmise au fost primite cu ceva confuzie. În plus, the Observer l-a contactat pe prezidențiabilul lui Vladimir Putin menit să fie instalat la Kiev în urma loviturii de stat.

“Mi-ați făcut seara mai frumoasă. Ministerul britanic de externe pare să fie confuz”, a declarat fostul parlamentar Yevhen Murayev, râzând.

“Nu prea are logică (întrega poveste- n.red). Eu am interdicție de intrare în Rusia. Nu doar asta, dar banii de la firma tatălui meu au fost confiscați”, a susținut acesta.

Declarația ministerului de externe de la Londra a venit după o intervenție din 10 Downing Street, Boris Johnson insistând asupra luării de atitudine în criza din Ucraina.

Lista neagră a complotiștilor

Murayev, patron de media, a pierdut mandatul de parlamentar în alegerile din 2019 când partidul său nu a reușit să treacă pragul electoral de 5%, amintește și BBC.

Ceilalți patru politicieni conectați la serviciile de informații rusești sunt Mykola Azarov, Volodymyr Sivkovych, Serhiy Arbuzov și Andriy Kluyev.

Mykola Azarov a fost prim ministru în timpul mandatului președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, care a fost înlăturat de la putere în 2014.

Azarov a fugit apoi în Rusia unde are fi pus la cale un guvern marionetă care acționa din exil. El a fost supus unor sancțiuni internaționale și a fost dat în urmărire de Interpol, la cererea Kievului.

Volodymyr Sivkovych este fostul director adjunct al Serviciului Național de Securitate din Ucraina și a fost introdus pe lista sancțiunilor de către SUA, chiar în cursul acestei săptămâni, acuzat că lucrează pentru serviciile secrete rusești.

Ceilalți doi, Serhiy Arbuzov și Andriy Kluyev, au fost amândoi vicepremieri în mandatul lui Ianukovici.

Ultimele Articole