Mario Draghi cere guvernelelor europene să reducă cheltuielile

0
Mario Draghi cere guvernelelor europene să reducă cheltuielile

“Mesajul BCE este să nu inverseze progresele care au fost făcute. Nu există dubiu, au avut loc progrese semnificative”, a spus Draghi în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară.

 

El a recunoscut că redresarea finanţelor publice la care s-au angajat o serie de ţări din zona euro a dus la contracţie economică pe termen scurt şi mediu.

 

În Europa s-au amplificat dezbaterile referitoare la consecinţele politicilor de austeritate şi la posibile alte soluţii.

 

“Ce puteţi face este să luaţi măsuri de atenuare a contracţiei, respectiv reducerea cheltuielilor publice, nu creşterea impozitelor”, a recomandat şeful BCE.

 

El a spus că din păcate majoritatea ţărilor nevoite să adopte rapid programe de consolidare a bugetelor au mărit impozitele, într-o regiune a lumii unde fiscalitatea era deja foarte ridicată.

 

Draghi a cerut totodată ţărilor din zona euro să prezinte programe credibile şi precise de reducere a deficitelor bugetare pe termen mediu, acestea urmând să fie recompensate pe pieţele financiare de dobânzi mai mici pentru împrumuturi.