Mărturii despre barbarismul armatei ruse. Violuri în grup, bărbați castrați, copii abuzați sexual

De când soldații ruși au invadat prima dată Ucraina, femeile au fost violate în grup, bărbații castrați, copiii abuzați sexual și civilii forțați să defileze dezbrăcați pe stradă, potrivit ONU, relatează The Telegraph. Kremlinul este acuzat că terorizează populația ucraineană amenințată cu violența sexuală într-un mod sistematic și necruțător.

Amploarea reală a barbarismului armatei ruse probabil că nu va ieși la iveală decât la mulți ani după terminarea războiului. Acuzațiile au venit înaintea unei conferințe internaționale majore organizată săptămâna aceasta la Londra pe tema luptei împotriva violenței sexuale în timpul conflictelor, în cadrul căreia zeci de supraviețuitori din toată lumea au vorbit despre abuzurile pe care le-au suferit. „În Ucraina, un număr alarmant de rapoarte apar din zonele controlate ilegal de Rusia. ONU a început să le documenteze și sunt înfiorătoare”, a scris ministrul britanic de externe, James Cleverly, pentru The Telegraph.

O comisie ONU vorbea luna trecută despre identificarea unor „tipare” ale violului și violenței sexuale suferite de ucraineni în timpul războiului. „Victimele au între patru și 80 de ani”, scria în raportul apărut în octombrie în care erau detaliate o serie de acuzații șocante.

Un soldat rus a forțat o fetiță de doar patru ani să facă un act sexual în prezența părinților ei, potrivit raportului. Mama ei de 22 de ani a fost violată, iar soțul abuzat sexual, perechea fiind apoi forțată să întrețină relații sexuale de față cu soldații ruși. O femeie de 83 de ani a descris cum, atunci când satul ei a fost ocupat de forțele lui Vladimir Putin, aceasta a fost violată de un soldat rus în fața soțului ei cu dizabilități fizice. Vara aceasta, o filmare distribuită online arăta un soldat rus cu mănuși chirurgicale în timp ce castra un prizonier ucrainean.
Acuzațiile nu au putut fi verificate, însă mai mulți avocați, experți în domeniul violenței sexuale și asistenți umanitari contactați de The Telegraph au spus că aceste rapoarte reprezintă doar vârful icebergului. Cele mai multe cazuri vor rămâne necunoscute, potrivit experților, deoarece unii supraviețuitori au nevoie de ani de zile până când reușesc să vorbească în public despre actele de violență suferite. „Chiar și în Bosnia avem cazuri în care femeile vin la serviciile de asistență și spun că au fost violate acum 30 de ani. Le-a luat 30 de ani până când au dobândit curajul să dezvăluie acest lucru. Anticipăm o situație similară în Ucraina”, a spus Jaime Nadal, reprezentantul Ucrainei la UNFPA – agenția ONU pentru sănătatea sexuală și reproductivă.

Uneori a durat ani de zile pentru supraviețuitorii primei invazii a Rusiei în estul Ucrainei, în 2014, să vorbească despre experiența lor. Alisa Kovalenko, o ucraineancă în vârstă de 34 de ani care lucrează ca regizor de film, a fost interogată și obligată să se dezbrace și să se spele de față cu un comandant rus în 2014. Comandantul a încercat mai apoi să o violeze. „Mi-a luat mai bine de un an să spun ceva despre violența sexuală”, a spus Kovalenko. „Am dat toate detaliile captivității mele mai puțin asta. A fost foarte dureros. Nu am vrut să îmi traumatizez familia. M-am ascuns adânc în sinea mea.” Irina Dovgan, în vârstă de 61 de ani, a fost capturată și agresată sexual în 2014 de soldați ruși. Ea a descris cum a fost interogată, privată de mâncare și apă și abuzată sexual de două ori. Soldații au amenințată că îi vor viola fiica de 14 ani. „M-au torturat și m-au umilit”, a spus Dovgan. „M-au dus în centrul orașului și m-au legat de un stâlp. Mi-au agățat o pancartă de piept pe care scria că am omorât copii și că am ajutat armata ucraineană să omoare civili. Oamenii au venit și m-au bătut. Tot ce mi s-a întâmplat în acele cinci zile depășește înțelegerea umană.”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri