x


  • EUR
    4.8704
    USD
    3.9791
string(16) "instant-articles"

Mecanismul prin care PSD i-a lăsat pe viitorii pensionarii cu bani mai puțini în cont

Un document de la ASF arată că viitorii pensionari contribuie mai puțin la Pilonul II grație fostului guvern PSD.

Autor: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 12.11.2019, 12:36

Contribuțiile participanților la Pilonul II de pensii s-au diminuat cu 12% de la 1 ianuarie 2018 din cauza scăderii cotei de la 5,1% la 3,75%, se arată într-un document semnat de Doina Elena Dascălu, prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară. În condițiiile mutării contribuțiilor sociale de la angajat la angajator și a creșterii salariului minim, cota de suma vărsat în contul Pilonului II ar fi rămas la fel dacă respectiva cotă ar fost fixată la 4,25%. Diferența între 4,25% și 3,75% a reprezentat un venit suplimentar la Pilonul I. Mai exact, Guvernul PSD, care a introdus OUG114, a reușit să transfere o parte din banii celor care contribuie la Pilonul II în visteria statului astfel încât să plătească pensiile de azi, cu scopul de a își întări masa electorală.

 

”Ar trebui avut în vedere faptul că, diminuarea cotei de contribuție transferată către fondurile de pensii administrate privat de la 5,1% la 3,75% s-a realizat concomitent cu trecerea contribuțiilor sociale în sarcina angajatului și cu majorarea salariului minim brut pe economie, la 1.900 lei și ulterior de la 1 ianuarie 2019 la 2.080 lei, respectiv 2.350 lei pentru angajații cu studii superioare și cel puțin un an vechime. Astfel, prin noul sistem de așezare a contribuțiilor de asigurări sociale și concomitent cu majorarea succesivă a salariului minim brut în vederea menținerii aceleiași sume nete aferente contribuției transferate la fondurile de pensii administrate privat, cota de contribuție ar fi trebuit să fie de 4,25% în loc de 3,75%, ceea ce echivalează cu o reducere de aproximativ 12% a acesteia  și care poate avea efect similar și asupra activului net”, se arată în documentul amintit.

 

Practic, 1,1 miliarde de euro au fost luați din  buzunarul viitorilor pensionari, conform unei analize făcută de asociația care reunește fondurile de administrare a pensiilor, și mutați în cel al actualilor pensionari, inclusiv a celor care se bucură de pensii speciale.