AcasăExterneMilioane de chinezi, îndemnaţi să stea acasă din cauza caniculei, alertă cod...

Milioane de chinezi, îndemnaţi să stea acasă din cauza caniculei, alertă cod roşu de caniculă în mai multe oraşe

Mai multe oraşe din China au fost plasate în alertă cod roşu ,din cauza caniculei din ţară, iar zeci de milioane de oameni au fost îndemnaţi să stea acasă, relatează AFP.

Valuri de căldură extremă, unoeri soldate cu morţi, au afectat diverse locuri ale lumii, de exemplu în Europa de Vest în iulie şi în India în martie-aprilie.

Potrivit unor statistici, modificările climatice au făcut mai frecvente episoade de caniculă – un fenomen care urmează să se accentueze în anii următori, în care se aşteaptă o creştere a temperaturilor.

China nu face excepţie, iar Shanghaiul a bătut recent un record vechi de 149 de ani şi a înregistrat 40,9°C, iar în acest weekend provinciile Zhejiang şi Fujian (est) au înregistrat peste 41°C şi au bătut recorduri istrorice.

Populaţia din zonele de alertă roşie – în principal în sud-est şi nord-vest – este îndemnată ”să înceteze orice activitate în exterior” şi ”să fie foarte atentă la prevenirea incendiilor”, anunţă Serviciul Meteorogic Naţional chinez.

Ziua de sâmbătă a marcat începutul celei mai calde perioade a anului, potrivit calendarului tradiţional chinez, însă această vară pare să depăşească toate aşteptările.

Pentru a se răcori, unii chinezi s-au năpustit duminică pe plaja din Xiamen, în provincia Fujian.

Acest val de căldură exercită presiuni asupra sistemului electric chinez, în contextul în care atât întreprinderile, cât şi populaţia recurg şi  mai mult la sisteme de climatizare.

Cele mai mari centrale de electricitate chineze au bătut recorduri de capacitate la jumătatea lui iulie, potrivit Sxcoal, o publicaţie specializată în energie.

Autorităţile locale din anumite provincii au decis să stingă iluminatul public şi să factureze mai scump electricitatea destinată întreprinderilor în orele de cerere puternică.

Canicula va afecta de asemenea ”negativ culturile locale”, avertizează Fu Jiaolan, însărcinat cu previziunile la Centrul Meteorologi Naţional chienz.

Ultimele Articole