MIPE anunţă semnarea unor contracte de 50 de milioane de euro pentru managementul deşeurilor în Capitală. Boloş: Este punctul de plecare pentru ca bucureştenii să beneficieze cu adevărat de colectare selectivă

Potrivit MIPE, contractele, în valoare totală de aproximativ 50 de milioane de euro, vizează consolidarea şi extinderea sistemelor de management integrat al deşeurilor la nivelul Capitalei României.

”Am semnat astăzi primele contracte privind gestionarea deşeurilor, finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, de care beneficiază bucureştenii. Am avut plăcerea să particip la evenimentul de semnare pentru un contract important pentru al doilea cel mai mare sector al Capitalei, Sectorul 6, unde trăiesc peste 350.000 locuitori. Se asigură, graţie acestui proiect, posibilitatea de colectare selectivă a deşeurilor. Prin această investiţie, oferim Sectorului 6 un sistem de gestionare a deşeurilor conform cu noile cerinţele legislative din domeniu, cu prevederile pachetului economiei circulare şi cu angajamente asumate prin sectorul de mediu. De asemenea, un alt proiect de peste 20 de milioane de euro pentru colectare selectivă a fost semnat pentru Sectorul 2. Aceste proiecte se adaugă celor 10 similare semnate în cursul acestui an în alte localităţi din ţară, ceea ce înseamnă condiţii mai bune de viaţă pentru comunităţile respective, oraşe civilizate şi mai multă responsabilitate şi grijă faţă de mediu”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Proiectul ”Extinderea Sistemului de Colectare Separată a Deşeurilor la nivelul Sectorului 6 al Municipiului Bucureşti” are un buget total de 26,5 milioane de euro şi presupune realizarea a 886 de platforme de colectare selectivă a deşeurilor care să deservească totalitatea locuitorilor pe tipuri de fracţii: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, biodeşeuri şi rezidual.

Durata proiectului este de 25 de luni (decembrie 2021 – decembrie 2023).

În cadrul acestuia vor fi achiziţionate: 645 de pubele cu o capacitate de 120 litri pentru colectarea biodeşeurilor din zonele de case; 645 de pubele cu o capacitate de 120 litri pentru colectarea deşeurilor reziduale din zonele de case; 12 pubele cu o capacitate de 1.100 litri pentru colectarea deşeurilor din sticlă prin aport voluntar amplasate în cele 12 puncte de colectare existente.

23 de milioane de euro pentru colectare selectivă în Sectorul 2

Tot vineri a fost semnat un alt contract pentru creşterea standardului de viaţă al populaţiei şi îmbunătăţirea calităţii mediului din Sectorul 2 al Municipiului Bucureşti.

Proiectul are drept obiectiv creşterea la 50% a gradului de reciclare din totalul deşeurilor reciclabile generate. Principalele deficienţe în acest moment sunt legate de la gradul redus de colectare separată a deşeurilor reciclabile din deşeurile municipale colectate (0,5% în anul 2018, respectiv 2,8% în anii 2019, 1,1% în 2020 şi 1% în 2021), una dintre cauze fiind lipsa unei infrastructuri adecvate pentru colectarea separată a deşeurilor.

Proiectul prevede achiziţia echipamentelor de colectare separată (pubele) şi transport a deşeurilor reciclabile şi a biodeşeurilor din deşeurile menajere.

Prin proiect se vor achiziţiona: recipienţi pentru colectarea separata a deseurilor reciclabile – pubele pe culori specifice (fracţii) – 70.200 buc., vehicule specializate pentru colectarea separata a deseurilor reciclabile (autocompactoare) – 31 buc., recipienţi pentru colectarea separata a biodeseurilor menajere, similare (pubele) – 33.392 buc, vehicule specializate pentru colectarea separata a biodeseurilor (autocompactoare) – 15 buc, software pentru cântarire, monitorizare si control – 1 buc, recipienti grupati pentru colectare separata deseuri reciclabile – module de colectare selectiva – 2.500 buc, recipienţi pentru colectarea separata a deseurilor reziduale – 29.992 buc.

Durata proiectului este de 22 de luni (martie 2022 – decembrie 2023).

Gestionarea deşeurilor la nivel naţional

Prin Programul Operaţional Infrastructură Mare au fost contractate până acum 31 de proiecte privind gestionarea deşeurilor, în valoare totală de 375,5 milioane euro, din care 10 contracte anul acesta, a căror valoare totală este de 21,8 milioane euro.

Prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021 – 2027 aprobat de Comisia Europeană la sfârşitul lunii noiembrie, pentru tranziţia la o economie circulară sunt alocate 480 milioane euro, din care se vor realiza investiţii în capacităţi suplimentare pentru reciclarea deşeurilor de 360.000,00 tone/an.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed