O companie din Grupul Enel va dezvolta un proiect de 99 MW de energie solară şi capacitate de stocare, în regiunea portugheză Algarve, investiţie de 90 milioane euro

” Endesa Generación Portugal, filială a companiei spaniole Endesa, parte a grupului Enel, a câştigat dreptul de a dezvolta un proiect de 99 MW de energie solară + capacitate de stocare, conform rezultatelor preliminare ale celei de-a doua licitaţii pentru energie din surse regenerabile organizată de guvernul portughez prin DGEG (Direção-Geral de Energia e Geologia)”, a informat grupul.

Instalaţia, care va fi dezvoltată, construită şi operată de către Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a grupului Enel, va fi primul proiect de energie regenerabilă + stocare pe care grupul îl dezvoltă în Peninsula Iberică.

„Cu această atribuire, confirmăm dedicarea noastră pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie din Peninsula Iberică, de această dată în Portugalia, o piaţă-cheie pentru noi şi pentru angajamentul nostru cu privire la tranziţia energică şi adoptarea unui model mai sustenabil de generare a energiei electrice. Dezvoltarea de noi capacităţi regenerabile integrate cu stocarea energiei va contribui la atingerea obiectivelor de decarbonizare atât ale Grupului, cât şi ale ţării, şi va promova înlocuirea progresivă a generării convenţionale de energie cu surse cu emisii zero, sporind în acelaşi timp flexibilitatea reţelei, datorită capacităţii de stocare integrate în proiect”, a declarat Antonio Cammisecra, CEO al Enel Green Power şi Head of Global Power Generation la Enel.

Proiectul, care este estimat să devină operaţional în 2024, va fi situat în regiunea Algarve, iar construcţia acestuia va presupune o investiţie de aproximativ 90 de milioane de euro.

În conformitate cu regulile licitaţiei, Enel va avea dreptul să conecteze noul proiect de energie solară + stocare la reţeaua naţională, în baza unui contract pe 15 ani cu Sistemul Energetic Naţional al ţării. Licitaţia DGEG a fost lansată pentru aproximativ 700 MW în proiecte noi de energie solară şi în proiecte noi de energie solară + stocare, în conformitate cu obiectivul Portugaliei de a avea emisii neutre de carbon până în 2050.

„Rezultatul preliminar al licitaţiei este pe deplin în conformitate cu strategia de decarbonizare a Enel, care are drept scop stimularea creşterii amprentei regenerabile a Grupului, inclusiv prin combinarea noilor capacităţi cu stocarea de energie. Enel Green Power a început recent construcţia unui proiect de energie solară + stocare  în Texas şi are proiecte de acest gen pentru peste 160 MW aprobate în prezent sau în curs de construcţie”, precizează grupul.

Enel Green Power este divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, dedicată dezvoltării şi operării surselor regenerabile de energie din întreaga lume, fiind prezentă în Europa, cele două Americi, Asia, Africa şi Oceania. Enel Green Power este lider mondial în sectorul energiei verzi, cu o capacitate instalată de aproximativ 46,4 GW şi un mix de surse precum energia eoliană, solară, geotermală şi hidro.

Endesa gestionează în prezent, prin Enel Green Power España, peste 7.507 MW de putere instalată din surse regenerabile în Spania, din care 4.711 MW sunt hidrocentrale convenţionale şi restul de 2.796 MW provin din eolian (2.362 MW), solar (352 MW), mini-hidro (79 MW) şi alte surse de energie regenerabilă (3 MW). Endesa este prezentă în Portugalia din 1993, cu participaţii în mai multe proiecte de producţie de energie şi este, de asemenea, unul dintre pionierii pe piaţa liberalizată din Portugalia, unde este al doilea jucător ca mărime.

 


 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed