OMV Petrom și Romgaz, semne clare că vor demara cel mai important proiect din Marea Neagră

Oficialii OMV Petrom și Romgaz vorbesc tot mai des despre proiectul exploatării zăcământului Neptun Deep din apele adânci ale Mării Negre, avansând cifre privind costurile, bugetând sume pentru investiții, și estimând producții superioare, chiar dacă șefii OMV Petrom susțin că o decizie definitivă în ce privește continuarea proiectului se va lua în această vară.

În plus, OMV Petrom și Romgaz au depus la Transgaz cerere fermă de rezervare de capacitate incrementală în etapa angajantă pentru viitoatea conductă de transport a gazelor naturale care vor fi extrase din Marea Neagră, Tuzla-Podișor, conform E-nergia, care citează surse din piață. Asta arată că proiectul de extracție a gazelor din Neptun Deep va fi cel mai probabil făcut. Conducta Tuzla-Podișor va transporta gazele din Marea Neagră până la gazoductul BRUA, cel care aduce gaze din zona Caspică, via Turcia, Bulgaria, și merge în Ungaria și mai departe spre Austria.

OMV Petrom a crescut valoarea investițiilor

De altfel, în ultimul raport financiar al OMV Petrom, se spune că valoarea investițiilor companiei va crește în acest an cu 70%, până la 6 miliarde de lei. În calcul este luat și perimetrul Neptun Deep din apele adânci ale Mării Negre. Totodată, raportul vorbește de investiții în explorare și producție de 2,9 miliarde de lei, incluzând și Neptun Deep. În 2022, valoarea investițiilor în acest sector a fost de 2,6 miliarde de lei.

De asemenea, raportul accentuează faptul că rezervele dovedite și probabile de țiței și gaze naturale au crescut la 741 milioane bep (comparativ cu 2021, când erau consemnate rezerve de 680 milioane bep), în principal datorită progresului proiectului Neptun Deep, ”ca urmare a înaintării declarației de descoperire comercială către Agenția Națională de Resurse Minerale, parțial contrabalasat de revizuirea în scădere a rezervelor estimate din zăcămintele existente”.

Ce găsește în Neptun Deep

În perimetrul Neptun Deep OMV Petrom și foștii parteneri de la ExxonMobil au descoperit rezerve potențiale de până la 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care consumul intern este undeva la 11-13 miliarde de metri cubi. ExxonMobil a părăsit Marea Neagră iar în locul său a apărut Romgaz, companie deținută de statul român prin Ministerul Energiei.

Verchere, OMV Petrom: România are un potenţial uriaş

”Marea Neagră începe să fie un pol de interes major. De când Neptun Deep a fost descoperit în urmă cu 10 ani, alte depozite importante de gaz natural au fost găsite în zonă. România are un potenţial uriaş. În mod evident, aşa cum am mai subliniat, Marea Neagră reprezintă un game changer atât pentru noi, cât şi pentru România, deoarece va potenţa rolul de exportator şi de jucător regional al ţării. Din punct de vedere energetic, România se află într-o poziţie extraordinară. De asemenea, sunt de părere că România este destul de avansată în ceea ce priveşte energia verde. Strategia noastră de expansiune a afacerilor vizează în principal spaţiul românesc, deoarece consider cu fermitate că în el rezidă un potenţial extraordinar”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, în cadrul conferinței “ZF Power Summit 2023: România, regiunea, Uniunea: Direcţii de investiţii şi proiecte strategice regionale care vor redefini sectorul energetic la nivel european”.

Costuri estimate pentru Neptun Deep: 4 miliarde de euro

Costul estimat dezvoltării perimetrului Neptun Deep de pe platoul continental românesc al Mării Negre are un cost estimat de 4 miliarde de euro, a anunțat Răzvan Popescu, directorul general Romgaz Mediaș.

“Proiectul din Marea Neagră, într-adevăr, este înspre ultimii paşi înainte de începerea pornirii lucrărilor. Suntem în procesul de procurement, se fac ultimele oferte, în vederea începerii acestuia. Operatorul, din câte ştiu, să îşi asume decizia finală de investiţii pe care Romgaz şi-a asumat-o odată cu achiziţia participaţiei şi odată cu achiziţia companiei deţinute de către ExonMobil. Noi suntem pregătiţi în acest sens. Am bugetat şi pentru anul 2023 cheltuieli cu proiectul Neptun Deep exact pe baza datelor pe care le-am asumat împreună, cu operatorul OMV Petrom şi suntem pregătiţi din toate punctele de vedere în vederea începerii efective a lucrărilor din Marea Neagră. Romgaz are suficienţi bani pentru a susţine investiţia din Marea Neagră. În acest moment nu cred că neapărat că acest proiect trebuie finanţat din fonduri proprii, dat fiind faptul că în general proiectele de Oil & Gas sunt finanţate din emisiune de datorie şi emisiuni de obligaţiuni. Avem aceleaşi planuri în acest moment. Ne uităm atât la un credit colateralizat. Ne putem uita în acelaşi timp şi la obligaţiuni. Pentru mine, de la început, ideea principală au fost obligaţiunile cu maturităţi diferite. Ne uităm la 5, 7, 10 ani, probabil în euro. Nu văd o problemă în acest sens în ceea ce priveşte investiţia viitoare, pentru că şi producţia pe care o avem în acest moment poate susţine o asemenea investiţie. Întreg proiectul, împreună cu operatorul l-am estimat, în acest moment, la până în patru miliarde de euro”, a declarat Răzvan Popescu, în cadrul conferinței amintită.

Exxon s-a retras, a intrat Romgaz

În anul 2008, OMV Petrom a format un Joint Venture cu ExxonMobil în vederea explorării blocului Neptun, aflat în apele adânci ale Mării Negre. Perimetrul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7.500 kmp cu adâncimi ale apei care variază între 100 şi 1.700 metri.

Participaţia ExxonMobil a fost achiziţionată, ulterior, de compania de stat Romgaz. Finalizarea tranzacţiei şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţinea 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, a fost anunţată în vara anului 2022.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed