Opt lucruri pe care nu le stiai despre preturile produselor de lux

Presa americană a analizat mai multe nișe pentru a vedea dacă prețurile plătite de consumatori pentru produsele de lux sunt justificate de calitate.

 

1. Produsele anti-îmbătrânire. Multe femei din întreaga lume sunt în căutarea produsului perfect care să le facă pielea fermă și netedă alungând semnele îmbătrânirii. Există, însă, o astfel de cremă miraculoasă? De la creme cu retinol la tratamente cu laser și peeling chimic – produsele anti-îmbătrânire se găsesc într-o varietate mare de opțiuni și într-o gamă largă de prețuri. Cele mai scumpe produse de acest gen ajung și la 1.000 dolari sticluța care garantează întinerirea feței. Însă, conform lui Vesna Petronic-Rosic, dermatolog la Universitatea din Chicago Medical Center, producătorii pun de multe ori accentul pe un ingredient specific care are componente anti-îmbătrânire, iar studiile nu demonstrează că produsul în sine este benefic împotriva îmbătrânirii.

 

2. A lua masa în camera de hotel – costul comodității. Chiar dacă acest tip de servicii se regăsește în trei sferturi dintre hoteluri, niște servicii cu adevărat de lux pot fi găsite doar în hotelurile de cinci stele, fiind furnizate doar clienților de lux. La aceste hoteluri, unde fiecare cameră este mai degrabă un mic apartament, prețurile pentru un prânz sau o cină în camera de hotel sunt cam cât ar plăti o persoană obișnuită pentru mâncarea sa timp de o săptămână. Ce anume face ca aceste mese să fie atât de scumpe? În primul rând, deoarece hotelurile percep o taxă ascunsă de 15% pentru acest serviciu. De asemenea, hotelurile pot percepe prețuri mai mari pe mâncare atâta timp cât clienții plătesc. În plus, dacă, de exemplu, un turist ajunge la miezul nopții după un zbor lung și îi este foate foame, cresc șansele ca acesta să plătească bani în plus pentru comoditate și rapiditate. Iar hotelurile de lux presupun că, dacă puteți plăti 3.000 de dolari pe cameră pe noapte, vă puteți permite, probabil, și o factură mai mare pentru room service.

 

3. Compania care monopolizează piața ochelarilor. Cei 500 de milioane de purtători ai ochelarilor de firmă știu care sunt prețurile pentru ochelarii unei anumite companii, Luxottica. Potrivit revistei Forbes, Luxottica, o companie fondată de Leonardo Del Vecchio, controlează 80% dintre cele mai importante branduri din industria ochelarilor. Compania, care a avut vânzări în valoare de 9,71 miliarde dolari în 2013, face ochelari de soare și rame pentru branduri precum Dolce & Gabbana, Burberry, Tiffany, Vogue, Rayban, LensCrafters, Sears Optical, Target Optical și altele. În esență, Luxottica controlează piața ochelarilor cu prețurile sale ridicol de mari.

 

4. Hainele de designer. Persoanele care vor să țină pasul cu tendințele vestimentare de pe podium trebuie să plătească un preț destul de piperat. Lansarea colecțiilor de primăvară și toamnă aduce cu sine un val de cumpărători la ușile caselor de modă din orașe precum Paris, Milano sau New York. Fiecare client caută haine croite impecabil, de o culoare perfectă și, evident, cu un aspect nou de designer. Ei vor plăti un preț mare pentru a obține toate aceste lucruri. Motivul este că hainele de designer sunt realizate din materiale mult mai durabile și mai costisitoare decât hainele produse în masă. În plus, hainele de designer implică, de regulă, detalii lucrate hand-made. Cu toate acestea, în ciuda măiestriei și a reputației bune a designerilor, fiecare piesă din colecție își păstrează statutul de „nouă” timp de un singur sezon. Astfel, reducerile de prețuri pot ajunge până la 70%, însă sunt aplicate abia după încheierea sezonului.

 

5. Mașinile scumpe își merită banii. Mașinile de lux se vând la un preț extrem de mare. Unele vehicule, cum ar fi Mercedes Benz Clasa S din 2014 costă aproape 100.000 de dolari. Pe lângă emblema lucioasă de pe capota mașinii, de ce ar plăti cineva un preț atât de ridicat pentru un autoturism? Din trei motive de bază: confortul interior, siguranță și putere. Mărci precum BMW, Mercedes-Benz, Audi sau Porsche sunt cunoscute pentru interioarele lor elegante și cabina confortabilă, care fac ca o călătorie lungă să fie cu mult mai plăcută.

Însă, cel mai evident motiv pentru care oamenii plătesc bani grei pentru mașinile de lux este puterea lor. Toți cei care au mers vreodată cu un BMW cunosc rapiditatea și puterea acestei mașini.

 

6. Vinurile scumpe nu sunt mai bune. Dacă iei masa la un restaurant de cinci stele, te-ai putea speria văzând meniul de vinuri. Întrebarea este dacă un pahar de vin care costă 200 de dolari este într-adevăr mai bun decât unul pentru care plătești 10 dolari sticla? Cel mai probabil nu, arată degustările realizat în orb de către psihologul Richard Wiseman. În studiul său, Wiseman a descoperit că doar 53% dintre oameni ar putea identifica un vin alb scump față de omologul său mai ieftin și doar 47% ar putea face diferența dintre un vin roșu scump și unul mai ieftin. Deci, dacă gusturile sunt atât de asemănătoare, de ce plătim în plus pentru vinurile scumpe? Practic, din cauza presupunerii că vinul mai scump trebuie să fie mai luxos.

 

7. Ceasurile bărbătești: Plătești pentru reclamă. Ai stat vreodată lângă un om de afaceri care purta un ceas Rolex cu diamant încrustat? Dacă da, atunci ai văzut un om care a plătit pentru un ceas o sumă de ban pe care majoritatea dintre noi o plătesc pentru achiziția unei case. Care sunt motivele pentru care ceasurile bărbătești de designer ajung atât de scumpe? În primul rând, un asemenea ceas este o investiție. Atuni când prețul aurului, al diamantelor, al argintului și al altor zeci de pietre prețioase crește, la fel se întâmplă și cu ceasurile de lux. Și, desigur, prețul este umflat și din cauza sumelor masive investite de brandurile de ceasuri de lux cu publicitatea în reviste exclusiviste, cluburi de noapte și hoteluri de lux.

 

8. Prețul umflat al iPhone-ului. iPhone-ul s-a strecurat în lumea produselor de lux. Acestea sunt cele mai scumpe smartphone-uri de pe piață și în mod cert cele mai preferate de utilizatori. Deci, de ce sunt aceste telefoane atât de scumpe? Pentru că utilizatorii plătesc prețul cerut. Recent, Apple a crescut prețul pentru iPhone 6, versiunea cea mai scumpă a telefonului costând peste 800 dolari. Crescând prețul la cel mai nou telefon al lor, au creat o dorință în utilizatorii de smartphone-uri de a obține misteriosul smartphone. În plus, au anunțat consumatorii că telefonul va fi disponibil o perioadă limitată.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed