Peste jumătate din producţia de miere merge la export

Principala piaţă de desfacere continuă să fie cea externă, unde avansul este de 61,8% în acest an, până la 5.795,1 tone, fiind atinsă o valoare de 16 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

“Consumul a crescut în acest an cu 20-25%, ritm similiar celui înregistrat în ultimii opt ani. Sectorul apicol prezintă un potenţial imens, în condiţiile în care consumul mediu este încă de zece ori mai mic decât media europeană”, a declarat pentru Business Standard Victor Mateş, director general al companiei Apidava.

Un român consumă circa 670 de grame de miere pe an, faţă de 1,5-2 kg, consumul pe cap de locuitor în vestul şi nordul Europei.

În aceste condiţii, mai bine de 60% din producţia locală ajunge în ţări precum Germania, Marea Britanie, Italia şi Austria. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii estimează că în 2009 exporturile de miere se vor ridica în total la circa 8.000 de tone, în valoare de 17 milioane de euro.

"Este drept că şi exporturile contribuie la majorarea cifrei de afaceri. În cazul Apidava, exporturile reprezintă 30-40% din afaceri", a mai spus Mateş. Preţurile la raft pentru un kilogram de miere au crescut cu aproximativ 10-20% în acest an, în funcţie de sortiment şi ca urmare a costurilor de producţie ridicate, potrivit producătorilor.

Un borcan de 500 grame poate fi cumpărat la preţuri între 6 şi 14 lei. Cât priveşte importurile de miere din primele opt luni ale acestui an, acestea au scăzut cu 19,5%, la 291,4 tone, cu o valoare de 599.400 de euro. România importă miere, în special din Republica Cehă şi China.

Efectivele de albine estimate pentru anul în curs se ridică la 1.120.000 de familii de albine, în uşoară creştere faţă de ultimii doi ani, când au fost înregistrate 1.109.000, respectiv 1.086.000 de familii de albine.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed