AcasăGeneralPoți deveni coasigurat. Trebuie să te ia cineva în întreținere 

Poți deveni coasigurat. Trebuie să te ia cineva în întreținere 

Persoanele care nu au asigurare medicală nu trebuie să intre în panică. Ele pot deveni coasigurate atunci când cineva le ia în întreținere.

Mai exact, cei asigurați în sistemul public pot lua în întreținere membri familiei. Astfel, persoana luată în întreținere dobândește calitatea de coasigurat și are acces la aceleași servicii medicale ca orice persoană asigurată în sistem.

Poți deveni coasigurat. Trebuie să te ia cineva în întreținere

Coasiguratul este acea persoană care beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuției, datorită faptului că se află în întreținerea unei persoane asigurate, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Astfel, soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate în sistem sunt coasigurați, potrivit acestei legi. Dacă vă întrebați de ce nu apar și copiii în enumerarea de mai sus, răspunsul este următorul: ei sunt asigurați automat la sănătate cât sunt minori și, dacă-și continuă studiile, chiar și după 18 ani vor fi asigurați, scrie avocatnet.ro. 

În ceea ce privește pașii pentru a deveni coasigurat, persoana asigurată care vrea să ia în întreținere soțul/soția/un părinte fără venituri trebuie să informeze angajatorul despre acest lucru și să-i dea acestuia anumite documente pe care el să le depună la autorități, documente enumerate în Ordinul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 1549/2018.

Documentele necesare pentru a deveni coasigurat sunt următoarele:

  • act de identitate valabil la data solicitării, original și copie, documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria cu persoana asigurată;
  • o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu realizează venituri proprii
  • o declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă.

Menționăm că calitatea de asigurat la sănătate poate fi verificată oricând, pe site-ul CNAS, cu această aplicație. E bine de știut că cel care este coasigurat nu poate avea și el, la rândul său, coasigurați.

Ultimele Articole