Povestea Împărătesei Trandafirilor sau imperiul creat din dragostea pentru flori

Fiecare lucru frumos are în spate o poveste interesantă. Trandafirii sau florile iubirii sunt cunoscuți la nivel internațional și se află printre plantele preferate a tuturor oamenilor. Datorită frumuseții, a parfumului inconfundabil și a semnificației, trandafirii sunt cele mai frumoase și apreciate flori din toată lumea. Cu toate acestea, istoria trandafirilor este una autentică și extrem de frumoasă. Citește în continuare pentru a o afla.

Cine a fost Rose – Împărăteasa trandafirilor

Marie Josephe Rose Tascher de la Pagerie era cunoscută sub numele de Rose până când a devenit soția lui Napoleon Bonaparte, iar aceasta a insistat să îi se spună Josephine.

Aceasta s-a născut într-o familie bogată care deținea o plantație de zahăr în Martinica. În anul 1779 familia ajunge în Franța când Rose avea deja 16 ani și trebuia să se căsătorească cu Alexandre de Beauharnais. Fiind o căsătorie de conveniență, cuplul se destramă după puțin timp, iar Rose își clădește o viață socială în elita Parisului, frecventând saloane renumite. Chiar dacă soțul ei a susținut revoluția, în timpul ”Marii Terori” a fost arestat și executat. Rose a scăpat de ghilotină, însă a fost închisă câteva luni. Perioada a fost extrem de dificilă pentru ea și și-a pus amprenta pe starea ei de sănătate, afectandu-i fertilitatea.

Întâlnirea cu Napoleon Bonaparte

După închisoare, Rose își reia viața socială și îl întâlnește pe tânărul și ambițiosul general, Napoleon Bonaparte. Acesta își dorea să se căsătorească cu o femeie ce avea legături sociale puternice, pentru a-l ajuta în propria carieră. Se îndrăgostește profund de Rose și în anul 1796 se căsătoresc. Din acel moment Rose devine cunoscută și se prezintă cu numele de Josephine.

În anul 1799, Napoleon a plecat într-o luptă îndepărtată, în campania egipteană, iar Josephine cumpără Malmaison, un mic castel aflat la marginea Parisului.  Proprietatea a costat-o 300.000 de franci, chiar dacă avea o indemnizație de doar 4000 de franci. Casa era într-o formă deplorabilă și necesita renovari masive. La întoarcerea acasă, Napoleon se revoltă la aflarea veștii despre investiția făcută de soția sa, dar se calmează în scurt timp și începe restaurarea conacului, aducandu-l la glorie și lumină.

Dragostea pentru trandafiri

Domeniul de la Malmaison se întindea pe 263 de hectare. O sută de hectare erau amenajate de Berthault în stilul perisajelor englezești, cu dealuri presărate cu pâlcuri de pădure. Tot pe domeniu s-au construit pavilioane și mici grote, iar unele domenii au devenit podgorii și câmpuri de grâu.

Josephine era o mare iubitoare a plantelor și florilor, astfel ea a început să colecționeze tot ca a considerat ca fiind o raritate. A adus la Malmaison floră și faună din întreaga lume, precum canguri, emu, lebede negre, zebre, oi, antilope și lame. În 1800 ea a construit Orangeria și a pregatit-o pentru a găzdui peste 300 de plante de ananas. De asemenea, tot Josephine a fost cea care a adus 200 de plante noi în Frața și își dorea ca Malmaison să devină sursa de bogăție a tuturor francezilor.

Dintre toate plantele și florile, trandafirul a fost preferata ei. Între anii 1804 și 1814, împărăteasa Josephine a construit o adevărată colecție de trandafiri, care a devenit cea mai mare și completă colecție din lume.  Pierre Joseph Redoute a fost angajat pentru a ilustra fiecare trandafir. Redoute, un botanist precum și un adevărat artist, cunoscut ca „Rafael al florilor”, a făcut 117 planse colorate ale trandafirilor din grădina de la Malmaison care au fost publicate în cartea Les Roses, terminată după moartea lui Josephine.

După moartea ei, domeniul de la Malmaison a fost neglijat, iar astăzi este deținut de guvernul francez și a devenit o destinație turistică. Cu toate astea, povestea trandafirilor a rămas neschimbată peste ani și astăzi, toata gama de aranjamente florale speciale care cuprinde trandafiri amintește de Rose.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed