Presa irlandeză: Salvaţi-ne băncile

Potrivit cotidianului Irish Independent, ministrul Finanţelor Brian Lehinan ar urma să ceară marţi omologilor săi europeni ca băncile irlandeze să aibă acces deplin la Fondul European de Stabilitate Financiară. Ziarele străine, cele din Germania mai ales, susţin că Irlanda ar negocia chiar o susţinere pentru finanţele sale publice. Dublinul neagă vehement această informaţie. Dick Roche, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, spune că nu există discuţii legate de eventuale ajutoare de la FMI sau UE şi atrage atenţia că zvonul poate duce la o situaţie foarte periculosă.

 

Iar efectele acestor informaţii se văd deja: dobânzile pentru datoria irlandeză au atins 9% în ultimele zile. Irlandezii mai spun că au strâns suficienţi bani în ultimele luni pentru a avea până în iunie 2011. În plus, guvernatorul băncii centrale reaminteşte că statul are rezerve de lichidităţi. Presantă e însă situaţia băncilor. Cum băncile comerciale din alte ţărie sunt reticente să le împrumute bani, instituţiile irlandeze trebuie să apeleze la banca centrală europeană pentru finanţare.

 

Totalul împrumuturilor de la BCE a urcat de la 119 miliarde de euro în septembrie la 130 de miliarde în octombrie. În mod normal, Fondul European de Stabilitate Financiară, creat în primăvară după criza elenă, are ca misiune ajutarea ţărilor care nu se pot refinanţa în mod normal de pe pieţe. Dacă discuţiile de marţi vor duce la un acord, Dublin-ul ar evita situaţia în care statul ar finanţa băncile iar apoi ar fi obligat el însuşi să recurgă la finanţare externă.

 

Comisia Europeană nu a primit până acum nicio solicitare de asistenţă financiară din partea Irlandei, dar urmăreşte cu atenţie situaţia din această ţară şi se află în legătură cu autorităţile de la Dublin şi cu alte state din zona euro, a declarat luni Amedeu Altafaj, purtător de cuvânt al executivului UE.

 

Altafaj a adăugat că situaţia din Irlanda provoacă tensiuni legate de stabilitatea financiară a întregii zone euro.

 

‘Este clar că există tensiuni pe piaţa obligaţiunilor, că situaţia este gravă în ceea ce priveşte conturile publice irlandeze. Există îngrijorări legate de stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul său, dar este exagerat să spunem că există presiuni pentru a împinge Irlanda în direcţia unui oarecare mecanism de ajutor financiar european’, a spus reprezentantul CE, citat de Agerpres.

 

Citeste si: Irlanda jură că n-are nevoie de un bail-out din partea UE

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed