Reacții! Ce s-a înțeles din anunțul lui Vladimir Putin!

Mobilizarea este un „semn de panică”, a declarat miercuri premierul olandez, imediat după discursul președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Premierul olandez Mark Rutte a reacționat la anunțul privind mobilizarea „parțială” al lui Vladimir Putin. La fel ca alți lideri mondiali, Rutte a spus că mișcarea este un semn clar de panică la Kremlin, în urma unei serii de victorii ucrainene în nord-estul țării.

Mark Rutte a adăugat că declarația lui Putin nu ar trebui să fie luată ca o amenințare directă la adresa Occidentului.

„Mobilizarea, solicitarea de referendumuri în Donețk, acestea sunt semne de panică”, a spus premierul olandez.

Mark Rutte a mai spus că „retorica lui Putin cu privire la armele nucleare este ceva ce am mai auzit de multe ori înainte și ne lasă rece”. Premierul a îndemnat la calm. „V-aș sfătui să vă păstrați calmul”, a încheiat Rutte.

Noul prim-ministru britanic Liz Truss va cere miercuri ţărilor membre ale ONU „să apere libertatea şi democraţia” în faţa escaladării războiului în Ucraina în primul său discurs de politică internaţională în calitate de şefă a guvernului, relatează AFP.

Ea urmează de asemenea să afirme angajamentul „total” al Regatului Unit şi să lanseze un apel la un vast plan economic liberal – un fel de „NATO economic”.

„Este un moment decisiv în istoria britanică, în istoria acestei organizaţii şi în istoria libertăţii”, ar urma ea să declare, conform unor extrase din discurs citate de AFP, la câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin anunţase mobilizarea a sute de mii de ruşi pentru a lupta în Ucraina.

„Istoria anului 2022 ar fi putut fi cea a unui stat autoritar care face să-i treacă tancurile peste frontiera unei ţări vecine paşnice şi care îi înrobeşte poporul”, conform textului. „În loc de aceasta, este istoria libertăţii care se apără”.

Angajamentul Regatului Unit în acest domeniu va fi „total”, „împreună cu prietenii şi aliaţii noştri din lumea întreagă vom continua să apărăm libertatea, suveranitatea şi democraţia”, ar urma ea să adauge.

Secretarul britanic al Apărării Ben Wallace spune că anunțul lui Putin este o recunoaștere a faptului că invazia rusă „eșuează”.

Ben Wallace a declarat că discursul lui Putin de miercuri, în care a a anunțat o mobilizare parțială și a amenințat cu desfășurarea de arme nucleare în război, indică faptul că „Ucraina câștigă”.

„Încălcarea de către președintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza populația și anexarea ilegală a unor părți din Ucraina sunt o recunoaștere a faptului că invazia sa eșuează”, a declarat Wallace. „El și ministrul său al Apărării au trimis zeci de mii de cetățeni ai lor la moarte, prost echipați și prost conduși”, a adăugat Wallace.

„Nici amenințările și nici propaganda nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită, iar Rusia devine o paria globală”, a adăugat ministrul.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Rusia va încerca să distrugă Ucraina – și să îi schimbe granițele. „Vom face tot ce putem împreună cu aliații noștri, astfel încât NATO să sprijine și mai mult Ucraina pentru ca aceasta să se poată apăra”, a declarat el.

Morawiecki a cerut mai mult ajutor pentru Kiev din partea aliaților occidentali.

Premierul Republicii Cehe, Petr Fiala, a declarat că mobilizarea parțială „este o încercare de a intensifica și mai mult războiul pe care Rusia l-a lansat împotriva Ucrainei” și „o dovadă în plus că Rusia este singurul agresor”.

Fiala a declarat că este esențial continuarea ajutorării Ucrainei și că este în interesul Cehiei să continue să facă acest lucru.

Republica Cehă a fost prima țară care a trimis arme grele Ucrainei, iar de atunci a trimis tancuri, elicoptere și sisteme de artilerie.

Vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, descrie mobilizarea ca fiind „un alt pas rău și greșit al Rusiei”.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că a luat act cu îngrijorare de declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin – privind mobilizarea parţială a armatei Federaţiei Ruse şi organizarea unor aşa-zise referendumuri în regiunile ucrainene Donbas, Herson şi Zaporojie – şi a subliniat că România îşi va păstra atitudinea echilibrată şi va continua să analizeze cu calm alături de aliaţii din NATO evoluţia situaţiei din Ucraina.

„Astăzi este Ziua Internaţională a Păcii şi în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate, în această dimineaţă am luat act de declaraţiile preşedintelui Putin, am luat act cu îngrijorare de declaraţiile referitoare la mobilizarea parţială a armatei Federaţiei Ruse şi la desfăşurarea aşa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson şi Zaporojie. Ne menţinem atitudinea echilibrată şi vom continua să analizăm cu calm evoluţia situaţiei împreună cu aliaţii noştri din NATO şi partenerii din Uniunea Europeană. Îmi exprim, totodată, speranţa ca situaţia în zona de conflict să nu escaladeze”, a afirmat Nicolae Ciucă în cadrul şedinţei de Guvern.

Ce spune Ucraina

Mobilizarea din Rusia era un pas previzibil care se va dovedi extrem de nepopular şi arată că războiul nu merge conform planului Moscovei, a declarat miercuri consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Într-un mesaj text transmis agenţiei de presă Reuters, Podoliak a precizat că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să transfere asupra Occidentului vina pentru declanşarea unui „război neprovocat” şi pentru înrăutăţirea situaţiei economice.

Putin a ordonat vineri prima mobilizare din Rusia de după Al Doilea Război Mondial şi a atenţionat Occidentul că, în cazul în care va continua ceea ce el numeşte un „şantaj nuclear”, atunci Moscova va răspunde cu forţa vastului său arsenal.

Anunţul înseamnă o escaladare semnificativă a conflictului din Ucraina şi survine în contextul în care, în faţa contraofensivei ucrainene, forţele ruse au fost nevoite să se retragă şi să predea unele teritorii ocupate.

„Un apel absolut previzibil, care arată mai mult ca o încercare de a-şi justifica propriul lor eşec”, a scris Podoliak, în prima reacţie a preşedinţiei ucrainene la anunţul lui Putin.

„Este clar că războiul nu se desfăşoară conform scenariului Rusiei şi, prin urmare, Putin a fost nevoit să ia deciziile extrem de nepopulare de mobilizare şi de restricţionare a drepturilor populaţiei”, a adăugat el.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed