AcasăExterneReuters: Putin mizează pe o iarnă grea și pe lipsa rezervelor de...

Reuters: Putin mizează pe o iarnă grea și pe lipsa rezervelor de gaze în Europa pentru a obține capitularea Ucrainei

Iernile dure i-au ajutat pe ruși să îi învingă pe Napoleon și pe Hitler, iar Putin mizează acum pe faptul că prețurile uriașe la energie și posibilele probleme cu încălzirea pe timpul iernii vor forța Europa să convingă Ucraina să accepte un armistițiu agreat de Moscova, scrie Reuters.

Aceasta este singura cale de încheiere a războiului din Ucraina pe care Moscova o vede în acest moment, având în vedere faptul că Kievul spune că nu va negocia până când Rusia nu își va retrage trupele de pe teritoriul ucrainean, potrivit unor surse din Rusia apropiate de Kremlin.

„Avem timp, putem aștepta”, a spus una dintre surse care este apropiată de autoritățile din Rusia și care a preferat să rămână anonim pentru că nu era autorizat să se adreseze presei. „O să fie o iarnă dificilă pentru europeni. Am putea vedea proteste, neliniște. Unii lideri europeni s-ar putea să se gândească de două ori înainte să își continue sprijinul pentru Ucraina și să creadă că a venit timpul pentru o înțelegere.”

Moscova crede că a observat deja o fracturare a unității europene și se așteaptă ca acest proces să accelereze odată cu greutățile ce vor fi întâmpinate de Europa în această iarnă. Foto: Profimedia Images

O a doua sursă apropiată de Kremlin a spus că Moscova crede că a observat deja o fracturare a unității europene și că se așteaptă ca acest proces să accelereze odată cu greutățile ce vor fi întâmpinate de Europa în această iarnă. „Va fi foarte greu dacă războiul se va prelungi în toamnă și iarnă. Așa că există speranțe că ucrainenii vor cere să facem pace”, a spus sursa pentru Reuters.

Kremlinul nu a oferit niciun răspuns, însă a negat în trecut acuzația conform căreia folosește energia ca pe o armă politică. Ucraina și aliații săi cei mai apropiați din Occident spun că nu au niciun plan de a capitula, iar oficiali americani au spus sub protecția anonimatului că nu văd nicio semn de ezitare din partea celor care sprijină Ucraina.

Ucraina: Vom negocia cu Rusia doar după ce situația de pe linia frontului se va schimba în favoarea armatei ucrainene

Ucraina se bazează pe ajutoarele de miliarde de dolari, antrenamentele și informațiile secrete primite din partea Statelor Unite și a altor țări din Occident și pe o serie de atacuri demoralizatoare pentru ruși asupra unor ținte strategice pentru a păstra o șansă bună să poată schimba soarta războiului.

„Pentru ca negocierile cu Rusia să fie posibile, este nevoie ca status quo-ul de pe linia frontului să se schimbe în favoarea Forțelor Armate ale Ucrainei”, a transmis pentru Reuters Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski.

„Este necesar ca armata rusă să sufere înfrângeri tactice semnificative”. Generalul în retragere Ben Hodges a spus că Moscova se bazează pe posibilitatea ca Occidentul să își piardă interesul pentru război odată cu alegerile generale din SUA, cursa pentru un nou prim-ministru în Marea Britanie și grija alarmantă pentru rezervele de gaze a Germaniei.

Volodimir Zelenski: Ucraina nu va accepta nicio propunere prin care se caută înghețarea liniei frontului pentru a „calma” Moscova. Foto: Profimedia Images

„Războiul este un test al logisticii și al voinței”, a spus Hodges, care crede că testul suprem se va da între voința Occidentului contra voinței Kremlinului. „Cred că va fi o provocare.” Prima sursă apropiată de Kremlin și contactată de Reuters a spus că pentru ca Moscova să accepte un viitor acord de pace va vrea să obțină neutralitatea Ucrainei și concesii teritoriale care să includă întreaga regiune Donbas.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus marți că Ucraina nu va accepta nicio propunere prin care se caută înghețarea liniei frontului pentru a „calma” Moscova. Podoliak a spus că Occidentul aprovizionează Ucraina cu destul armament pentru a preveni colapsul total, dar nu destul pentru a câștiga războiul, precizând că este nevoie de mai mult sprijin.

„Ambele părți cred că pozițiile lor vor deveni mai puternice cu timpul”

Șeful unui centru de cercetare din domeniul relațiilor internaționale apropiat de ministerul rus de externe (RIAC) a spus că niciuna dintre părți nu pare că va ceda prea curând. „Se pare că ambele părți cred că pozițiile lor vor deveni mai puternice cu timpul”, a spus Andrei Kortunov, de la RIAC.

„În mod realist, este foarte dificil de crezut că se va ajunge la o înțelegere politică în curând”. Armata rusă a suferit multe pierderi în Ucraina și se confruntă cu o lipsă de personal, astfel că Rusia a câștigat foarte puțin teren în ultima lună în estul Ucrainei în urma unor lupte grele.

Randamentul Ucrainei pe câmpul de luptă de acum și până la iarnă va determina direcția războiului. Foto: Profimedia Images

Konrad Muzyka, un analist militar din Polonia, a spus că forțele ruse au preluat inițiativa în câteva locuri din estul Ucrainei, dar că este greu de crezut că una dintre părți ar putea să o copleșească pe cealaltă fără o suplimentare majoră a echipamentului și a numărului de soldați.

„Cine poate să facă asta va câștiga războiul”, a spus Muzyka. Randamentul Ucrainei pe câmpul de luptă de acum și până la iarnă va determina direcția războiului, a spus și Neil Melvin, analist al think-tank-ului RUSI de la Londra. „Ucraina trebuie să își convingă susținătorii occidentali că poate câștiga [în bătălie] și că are inițiativa. Dacă pot să arate în această perioadă că pot să îi împingă pe ruși înapoi și că pot să își păstreze avântul, va fi o victorie”.

Fost ambasador britanic la Moscova: Rusia ar putea face o demonstrație nucleară dacă riscă să sufere un eșec umilitor

Dar cu cât războiul se întinde mai mult, cu atât crește riscul apariției divizării Occidentului în privința Ucrainei pe măsură ce efectul creșterii prețurilor la combustibili, gaze, electricitate și alimente se va face tot mai simțit.

„Toți factorii economici devin negativi acum. Va fi mai greu să îi motivezi pe oamenii care tremură în apartamentele lor [să accepte aceste dificultăți] dacă Ucraina nu pare că poate câștiga”, a spus Melvin, care a precizat că presiunea asupra statelor UE și NATO va crește pentru a se ajunge la un acord politic.

Fostul ambasador britanic la Moscova, Tony Brenton, a spus că Occidentul ar putea „la un moment dat” să îi „forțeze pe ucraineni [să accepte] niște compromisuri destul de inconfortabile” dacă Kievul nu reușește să obțină un progres semnificativ.

Rusia, un stat care dispune de arme nucleare, ar putea să își intensifice eforturile militare dacă se va confrunta cu posbilitatea unui eșec umilitor. Foto: Profimedia Images

Brenton a avertizat că Rusia, un stat care dispune de arme nucleare, ar putea să își intensifice eforturile militare dacă se va confrunta cu posbilitatea unui eșec umilitor. Dacă Rusia va avea de ales între purtarea unui război care nu poate fi câștigat și în urma căruia regimul lui Putin ar cădea și „un fel de demonstrație nucleară, nu aș paria că [rușii] nu ar opta pentru o demonstrație nucleară”, a spus Brenton.

Dacă Ucraina nu va schimba dinamica războiului, s-ar putea să fie nevoită să se lipsească de aproape un sfert din teritoriul său care va fi controlat de Rusia, a spus și Samir Puri, autorul cărții „Russia’s Road to War with Ukraine”. Alții se arată mai optimiști: „Dacă Occidentul, condus de SUA și Marea Britanie, continuă să livreze ceea ce am zis că vom livra… cred că Ucraina ar putea să îi împingă pe ruși înapoi la linia de pe 23 februarie până la finalul anului”, a spus generalul Hodges.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.