Revista presei interne – 26 ianuarie 2010 – Cât economisim la un euro de 3,9 lei

Potrivit Ziarului Financiar: Trei dintre cele mai mari companii din economie – Rompetrol, Transelectrica si Raiffeisen – au semnat in ultimele doua luni contracte pentru inchirierea unor spatii de birouri in Bucuresti cu o suprafata de peste 24.000 de metri patrati, reprezentand circa 2% din stocul de birouri al Capitalei.

Deprecierea monedei europene sub o rată de schimb de 4 lei ne-ar putea aduce lunar economii de circa 200 de lei în portofele, notează Evenimentul Zilei. O familie de două persoane ar putea face economii de circa 200 de lei în cazul în care moneda naţională se va aprecia cu aproximtiv 10% faţă de valoarea medie a euro înregistrată anul trecut. Cum am ajuns la această sumă? În primul rând, am luat estimarea făcută de analiştii economici potrivit cărora în acest an un euro ar putea fi de 3,9 lei. În al doilea rând, am luat câteva facturi plătite în euro şi am făcut un calcul pentru a vedea cât economiseşte o familie de români, lunar, din aprecierea monedei naţionale.

Conform ziarului Adevărul: Fără o reformă rapidă, plata pensiilor va apăsa tot mai greu pe bugetul României. Din negocierile purtate reiese clar că România are de făcut reforme serioase în domeniul sistemului de pensii, în ceea ce priveşte responsabilitatea fiscală şi în controlul cheltuirii banului public, mai ales la nivel local, afirmă Mihai Tănăsescu. Deşi perspectivele economice sunt mai optimiste, Tănăsescu declară că marele risc pentru ţara noastră ar fi să nu-şi respecte angajamentele.

Problema arieratelor companiilor de stat a fost luată în discuţie, ieri, de către autorităţile române şi reprezentanţii FMII, notează Bursa. Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor publice, a declarat că în perioada următoare vor fi implementate măsuri de eficientizare a activităţii companiilor de stat: „Astăzi (luni, n.r.) s-a discutat despre problemele din companiile cu capital majoritar de stat, reducerea arieratelor. Se vor implementa măsuri de eficientizare a activităţii la nivelul lor, de încasare a ceea ce ei au de încasat la rândul lor şi modalitatea în care îşi vor plăti datoriile”.

Facultăţile din România au scos în ultimii ani absolvenţi pe bandă rulantă. Efectul: piaţa muncii nu i-a putut absorbi pe toţi şi mare parte au sfârşit pe posturi sub nivelul de pregătire, relatează Capital. Mulţi tineri absolvenţi de facultate din România, proaspăt admişi la master, lucrează în restaurante sau call-centere. Pentru unii acest lucru este semnul comodităţii şi al salariilor mari obţinute fără prea mult efort. Pentru alţii, marchează doar eşecul de a lucra în domeniile pe care sunt specializaţi.

Pe blogul său, Şerban Huidu face dezvăluiri din culisele angajării lui Teo la Prima TV, precizând că aceasta ar fi încasat de acolo fabuloasa sumă de 4 milioane de euro, şi anunţă cum Cârcotaşii sunt cele mai populare vedete de televiziune, conform unui proiect pilot realizat de un institut independent de cercetare media-marketing, citează Jurnalul Naţional. La rându-i, Teo îi dă replica pe blogul propriu: „Oare cifrele astea incredibile sunt cunoscute de şefii de la Prima?” Cercetarea la care face referire Şerban Huidu a acoperit tot mediul urban, a fost făcută telefonic şi a testat 12 dintre personalităţile care au atras cele mai mari venituri din publicitate. În topul popularităţii realizat de cei de la Exact, pe locul întâi se află Cârcotaşii, urmaţi, în ordine, de Andreea Esca, Divertis, Cătălin Măruţă, Răzvan şi Dani, Dan Negru, Mircea Badea, Mihaela Rădulescu, Andreea Marin, Cabral şi Mircea Solcanu, Mădălin Ionescu şi Gabriela Cristea.

România a declarat ieri la ora 14:15 situaţie de urgenţă în alimentarea cu gaze naturale, scrie Gândul. Măsura a fost luată în baza unei legi date în 2007, de teamă că ruşii ne vor întrerupe aprovizionarea cu gaz – lucru întâmplat anul trecut. De data aceasta, însă, ea s-a aplicat pentru că gerul rusesc ne-a tăiat gazul. Decretarea situaţiei de urgenţă înseamnă că din momentul respectiv statul poate lua orice decizie pentru a gestiona criza energetică.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed