RISIPĂ! Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca din România expiră peste 10 zile

0
33

România avea în stocuri, la sfârșitul săptămânii trecute, circa 6 milioane de doze din toate cele patru tipuri de vaccin folosite în țara noastră, iar dintre acestea, în jur de 35.000 de doze de vaccin de la compania AstraZeneca au termen de expirare la 30 iunie, a declarat duminică, la Digi24, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

„Noi încercăm să distribuim – ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

El a explicat că aceste doze trebuie să fie redistribuite fie la nivel european, fie să intre în mecanismul de revânzare sau de donație. „Este etic și este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele și sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene, și tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență prin care statul român poate vinde și dona doze de vaccin.

Am donat Serbiei

România a donat Serbiei, duminică, peste 50.400 de vaccinuri AstraZeneca, scrie Danas, citat de Rador.

Transportul a fost permis prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene.

După cum se afirmă într-un comunicat, aceasta este a noua acțiune a mecanismului de protecție civilă al UE din martie 2020 și până acum, acțiune care răspunde nevoilor Serbiei în lupta împotriva Covid 19. Livrarea reprezintă o altă reacție rapidă a UE la nevoile Serbiei în lupta împotriva Covid-19.

România a primit de la debutul campaniei de vaccinare în jur de 16 milioane de doze de vaccin și a utilizat aproape 60 la sută dintre acestea, a precizat Valeriu Gheorghiță.