România poate profita de RĂZBUNAREA lumii pe China

Autoritățile din România încearcă să convingă companiile care părăsesc China să își mute producția în țara noastră, conform lui Virgil Popescu, ministrul Economiei. „Ce trebuie să facem, să ne gândim la perioada post-criză, sunt convins că o parte din industriile din China se vor reloca în Europa și nu trebuie să pierdem acest tren. Trebuie să aducem industriile strategice în România”, a spus Popescu. Oficialul Guvernului a spus că dependența față de China a fost o greșeală și a dat exemplul materialelor sanitare. Industria românească a fost complet nepregătită vis a vis de industra sanitară, dispozitivele medicale. Uitați-vă cât de greu e cu importul de ventilatoare!”, a spus el.

Conform lui Popescu, statul român a gândit două tipuri de măsuri. Primele măsuri sunt pentru perioada de creștere a acestei epidemii, de care, trebuie să spun sincer, nu am trecut încă. Acestea au fost măsuri de a ajuta companiile și salariații, prin acest șomaj tehnic, pe car îl acordăm tuturor salariaților companiilor care sunt lovite, după care urmează un pachet de măsuri active. Discutăm inclusiv o schemă de a ajuta companiile, o schemă de finanțare a locurilor de muncă, pentru acei oameni care se întorc la lucru, și pentru a scădea povara fiscală a întreprinderilor”, a spus Virgil Popescu la Digi24.

Mai multe state și organisme vor să pedepsească China pentru că a tratat total netransparent criza Covid-19 fie prin retragerea investițiilor din statul asiatic fie prin blocarea relațiilor comerciale. Șefii Comisiei Europene roagă companiile de pe continent să cumpere cât mai multe participații la companii pentru a stăvili avântul ce vine din afara Uniunii, cu trimitere directă la China. În plus, cer statelor membre să examineze investițiile străine, ținta fiind tot statul asiatic, făcut vinovat de propagarea epidemiei de coronavirus. Pe de altă parte, japonezii oferă 2 miliarde de dolari firmelor sale să își mute producția din China. Mai mult ca sigur, demersul va fi urmat și de americani. Totodată, tot mai multe voci susțin pedepsirea Chinei pentru rolul jucat în răspândirea virusului și cer ”izolarea” până când aceasta își va schimba comportamentului. Chiar și la noi a apărut o inițiativă legislativă, a liberalului Pavel Popescu, care stipulează stoparea investițiilor chinezești pe o perioadă de zece ani.

 

Un raport prezentat recent de firma de consultanță în domeniul producției Kearney arată că firmele americane părăsesc China masiv, împinse mai întâi de războiul comercial căruia i s-a adăugat incapacitatea regimului comunist de a stăpâni epidemia, fapt ce a dus la o răspândire planetară. „Cu trei decenii în urmă, producătorii americani au început să producă și să se externalizeze în China dintr-un singur motiv: costurile.

Războiul comercial a adus în ecuație o a doua dimensiune – riscul – odată ce taxele vamale și amenințarea importurilor din China au împins întreprinderile să cântărească mai atent siguranța aprovizionării, pe lângă costuri.

COVID-19 aduce o a treia dimensiune în ecuație, și încă în prim planul acesteia: rezistența, capacitatea de a prevedea și de a se adapta la șocurile de sistem neprevăzute”, a declarat Patrick Van den Bossche, partener Kearney și co-autor al raportului.

Pe lângă repatrierea lor în Statele Unite, companiile americane își mută producția și în țările sud-est asiatice și în Mexic. „Lecția pe care trebuie să o învățăm de la COVID-19 sunt pe cât de dure pe atât de importante. În timp ce războiul comercial a declanșat unele schimbări improvizate, marea perturbare provocată de epidemia de coronavirus va determina companiile să își regândească din temelii strategiile de externalizare.

La un nivel minim, ne așteptăm că ele vor fi din ce în ce mai înclinate să-și împartă riscurile și să-și pună ouăle în mai multe coșuri, în loc să mai pună toate ouăle în coșul cel mai ieftin, așa cum multe au făcut până acum în China”, mai spune oficialul Kearney.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed