România şi Serbia reiau studiile tehnice privind construcţia unui oleoduct între cele două ţări

„Grupul tehnic de lucru este format din şase specialişti, câte doi de la fiecare companie, Oil Terminal, Conpet şi Transnafta. Ei au ca termen de finalizare data de 31 ianuarie, pentru a updata şi armoniza studiile deja făcute, însă pentru varianta mai scurtă a oleoductului, din România până la Pancevo (în Serbia)”, a declarat pentru Agenţia NewsIn directorul general al Oil Terminal, Silviu Ioan Wagner.

Există mai multe studii de fezabilitate, făcute începând din 1997, însă pentru varianta de oleodcut între Constanţa şi Trieste (Italia).

De asemenea, la jumătatea lui decembrie va avea loc la Ploieşti următoarea întâlnire între reprezentanţii companiei sârbe Transnafta şi cei ai companiilor româneşti Oil Terminal şi Conpet, pentru a continua discuţiile despre acest viitor oleoduct, între Constanţa şi Pancevo. Ultima întâlnire a celor trei părţi a avut loc în august, la Constanţa.

Potrivit lui Silviu Wagner, Slovenia şi-a exprimat iar interesul de a participa la PEOP. „Am discutat în octombrie, la o conferinţă pe teme energetice ce a avut loc în Serbia, cu oficiali ai Agenţiei Energetice din Slovenia, prezenţi la acea conferinţă, care şi-au exprimat interesul de a participa la PEOP”, a percizat şeful Oil Terminal Constanţa.

Fostul ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, declara la începutul lui septembrie că a hotărât cu partenerii sârbi continuarea primului tronson de oleoduct Constanţa-Pancevo, oleoduct care iniţial era planificat să ajungă până la Trieste, în Italia. Aceasta este astfel varianta mai scurtă a Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanţa-Trieste, întrucât participaţiile Croaţiei şi Italiei la PEOP sunt în prezent incerte.

Croaţia ar putea fi exclusă din proiectul oleoductului Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanţa-Trieste dacă nu va depune capitalul social în valoare de 70.000 lire sterline în termen de 30 de zile de la primirea scrisorii de notificare din partea celorlalţi acţionari, România şi Serbia. De altfel, compania Janaf din Croaţia a dat recent de înţeles că „intră în hibernare” în ceea ce priveşte PEOP, potrivit reprezentanţilor Conpet. Iniţial şi Italia făcea parte din acest proiect, dar nu şi-a desemnat nici până acum o companie care să o reprezinte în PEOP.

Reprezentanţi ai României, Serbiei şi Croaţiei au semnat la 22 aprilie 2008 acordul pentru înfiinţarea companiei de proiect a oleoductului Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanţa-Trieste, iar cea de-a patra ţară, Italia, urma să ia o decizie în privinţa implicării în proiect după instalarea noului Guvern de la Roma. Cu Slovenia şi Italia au existat discuţii şi în urmă cu doi ani pe tema participării lor la acest proiect de oleoduct, însă aceste două ţări nu îşi desemnaseră companii care să facă parte din proiect.

Costurile oleoductului Constanţa-Trieste erau estimate la circa 3 miliarde euro. Lungimea totală a conductei ar ajunge la 1.360 kilometri, din care pe teritoriul României 649 kilometri, al Serbiei – 208 km, al Croaţiei – 423 km, al Sloveniei – 29 km şi al Italiei – 10 kilometri.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed