AcasăTech&ScienceStiintaRoverul Perseverance a detectat potențiale biosemnături pe Marte

Roverul Perseverance a detectat potențiale biosemnături pe Marte

Roverul Perseverance a atins o etapă importantă în căutarea urmelor de viață străveche pe Marte prin colectarea celor mai „valoroase” mostre de până acum, care conțin potențiale biosemnături ce vor trebui confirmate odată ajunse pe Pământ, a anunțat joi NASA, potrivit boursorama.com.

Aceasta nu este încă o dovadă că a existat viață pe Planeta Roșie, dar este cea mai bună șansă de a putea detecta cu certitudine o posibilă viață microbiană antică.

O potențială biosemnatură poate fi produsă de prezența vieții, dar și în absența vieții. Pentru ca această biosemnatură să fie considerată definitivă, aceste eșantioane vor trebui să fie analizate cu ajutorul unor instrumente de laborator puternice pe Pământ. NASA plănuiește să le aducă înapoi cu o altă misiune până în 2033.

„Cred că se poate spune cu siguranță că acestea vor fi, și sunt deja, cele mai valoroase mostre de rocă colectate vreodată”, a declarat David Shuster.

Două carote au fost prelevate prin forarea unei roci numite „Wildcat Ridge”, cu o dimensiune de aproximativ un metru și situată într-o deltă formată în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, unde se întâlnesc un râu și un lac antic.

Această rocă este deosebit de interesantă, deoarece este o rocă sedimentară, care pare să se fi format în urma evaporării apei lacului.

„Wildcat ridge” are astfel „un potențial ridicat pentru conservarea biosemnăturilor”, a declarat David Shuster de la Universitatea California din Berkeley.

Analizată separat de un instrument aflat la capătul brațului robotizat al lui Perseverance, roca a dezvăluit prezența unor compuși organici – cei mai abundenți detectați de la începutul misiunii, în urmă cu un an și jumătate.

Acești compuși – făcuți, printre altele, din carbon și care pot conține și hidrogen – „sunt elementele de bază ale vieții”, a declarat Ken Farley, responsabilul științific al misiunii.

Acestea au fost detectate în cantități mai mici de către rover în analizele anterioare în craterul Jezero, care conținea lacul, dar „pe măsură ce am avansat prin deltă, „indiciile” au devenit din ce în ce mai puternice”, a rezumat Sunanda Sharma, cercetător la Jet Propulsion Laboratory din cadrul Nasa.

„Personal, consider aceste rezultate foarte emoționante, pentru că se pare că ne aflăm în locul potrivit, cu instrumentele potrivite, într-un moment crucial”, a spus ea.

„Nu știm încă ce semnificație au aceste descoperiri, dar aceste roci sunt exact ceea ce am venit să căutăm”, a conchis Farley.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.