Rubla s-a depreciat luni cu peste 2%, iar acţiunile au scăzut ca efect al creşterii îngrijorărilor privind o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina

Rubla a scăzut cu 2,2%, la 78,98 unităţi pentru un dolar, cel mai redus nivel din 27 ianuarie, atingând un minim al sesiunii de 79,69 unităţi pentru un dolar.

Rubla a pierdut 2,3% faţă de moneda unică europeană, coborând la 89,55 unităţi pentru de euro, cel mai redus nivel atins din 26 ianuarie.

Niciun activ rusesc nu a evitat pierderile, acţiunile coborând la cel mai scăzut nivel de la începutul lunii noiembrie 2020.

Randamentele obligaţiunilor, care se mişcă invers preţurilor, au crescut la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2016.

Indicele RTS denominat în dolari a scăzut cu 13,2%, până la 1.207,5 puncte, iar indicele rusesc MOEX bazat pe ruble a scăzut cu 10,5%, până la 3.036,9 puncte.

Randamentele obligaţiunilor de referinţă OFZ ale Rusiei, pe 10 ani, au atins un maxim de 10,64%.

Costul asigurării datoriei suverane Rusiei împotriva incapacităţii de plată a crescut, de asemenea, la cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2016, iar obligaţiunile suverane în dolari ale Moscovei şi Kievului au scăzut.

Analistii Goldman Sachs au spus ca acum pare plauzibil ca riscurile geopolitice din conflictul dintre Ucraina si Rusia să înceapă să aibă un impact semnificativ asupra activelor globale.

Perspectiva unui summit între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele rus Vladimir Putin, precum şi viitoarele discuţii dintre SUA şi diplomaţii de top ai Rusiei, pe 24 februarie, le-au dat investitorilor o anumită speranţă la începutul sesiunii.

În ciuda negărilor repetate ale Moscovei că intenţionează să invadeze Ucraina vecină, activele ruseşti au fost lovite de temerile legate de un conflict militar care va declanşa aproape sigur noi sancţiuni occidentale împotriva Moscovei.

Washingtonul a pregătit un pachet iniţial de sancţiuni împotriva Rusiei, care include interzicerea instituţiilor financiare americane de a procesa tranzacţii pentru marile bănci ruseşti, au declarat trei persoane familiare cu problema.

Acţiunile principalelor bănci din Rusia Sberbank şi VTB au scăzut cu 17,1% şi, respectiv, cu 17,7%. Acţiunile grupului petrolier Rosneft au scăzut, de asemenea, cu 15,4%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed