Saxo Bank: Nerespectarea acordului cu FMI poate duce cursul peste 4,80 lei/euro

Astfel, estimările Saxo Bank iau în calcul un nivel de 3,96 lei/euro peste o lună, de 4,10 lei/euro peste 3 luni şi de 4,84 lei/euro peste 12 luni, fiind bazate preponderent pe evoluţia percepţiei investitorilor, nu neapărat pe fundamente macroeconomice.

„Acesta este scenariul nostru de bază, care ia în calcul o creştere a primei de risc pentru România, în cazul în care autorităţile nu respectă prevederile acordului cu FMI şi Comisia Europeană. Solicitările FMI sunt realiste şi trebuie ca România să-şi dea seama că nu are multă putere de negociere, în condiţiile în care se împrumută de la FMI pentru că alte tipuri de împrumuturi nu sunt accesibile. Reformele solicitate de Fond sunt necesare, este în discuţie ritmul în care se fac. Cred că este posibil ca România să îndeplinească aceste condiţii, dar este nevoie de voinţă politică”, a explicat Christian Tegllund Blaabjerg, strateg şef pentru pieţele de capital la Saxo Bank.

Pe de altă parte, el a spus că nu exclude ca, în cazul în care acordul cu FMI este respectat, leul să fie supus unor presiuni de apreciere, situaţie în care cursul poate ajunge şi la 3,60 lei/euro în următoarele 12 luni.

„În prima parte a anului estimăm că apetitul pentru risc va creşte, iar percepţia investitorilor se va îmbunătăţi, tendinţă care se va inversa în partea a doua a lui 2010, pe baza semnalelor dinspre economiile SUA şi zonei euro, pe măsură ce efectele stimulentelor fiscale se vor epuiza”, a mai apreciat analistul Saxo.

Christian Tegllund Blaabjerg a precizat că estimările făcute de Saxo Bank nu iau în calcul elemente specifice pieţei româneşti, cum ar fi regimul de curs flexibil controlat şi capacitatea BNR de a interveni în piaţa valutară pentru a evita fluctuaţii importante ale cursului de schimb.

„Sunt reticent faţă de factorul politic din România. FMI este singura protecţie pe care România o are în faţa unei căderi. Dacă nu mai iei bani de la FMI, nu te mai împrumută nimeni”, a spus economistul.

Referitor la evoluţia economiei, Saxo Bank prognozează o creştere a produsului intern brut al României cu 0,5% în 2010, după o contracţie de 8,5% în 2009. La orizontul lui 2014, analiştii Saxo Bank văd creşterea economică în România la 5%.

În pofida unui scenariu de bază care ia în calcul deprecierea leului la 4,84 unităţi/euro, Saxo estimează că deficitul de cont curent se va plasa la 5,6% din PIB în 2010 de la circa 5,5% din PIB în 2009. Pentru 2014, prognoza dezechilibrului extern este de circa 6% din PIB.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed