Şeful BCR Pensii cere guvernanţilor să nu se atingă de pensiile private ale românilor

Într-o opinie publicată pe site-ul lui, raducrăciun.ro, el spune că o asemenea decizie ar avea efecte ireparabile pe termen lung pentru români, scrie ZF.ro.

 

”Naţionalizarea fondurilor de pensii private din Ungaria şi Polonia a dus la pierderi certe în cel puţin două planuri: lasarea şi în viitor a pensionarilor la cheremul unui stat din ce în ce mai sărac şi văduvirea economiei naţionale de importante fonduri de dezvoltare. Nu pot decât să doresc decidenţilor români să stea departe de iluzia soluţiilor pe termen scurt, care produc daune ireparabile pe termen lung pentru cei care, prin impozitele pe care le plătesc, fac ţara să meargă”.

 

Este pentru prima dată când un administrator de pensii private iese public cu o asemenea opinie, poziţia lui fiind determinată de faptul că în culisele puterii se discută varianta naţionalizării pilonului 2 în cazul în care va exista un derapaj bugetar major.

 

El spune în opinie că dincolo de consecinţele dramatice pe care le va avea asupra viitorilor pensionari din Ungaria şi Polonia confiscarea de către stat a deţinerilor lor, impactul este devastator şi asupra finanţării propriilor economii de către capitalul autohton.

 

”În lipsa unei astfel de acumulări de capital autohton, economiile ţărilor respective vor fi dependente într-o mult ma imare măsură de finanţarea băncilor şi de finanţarea externă”.

 

În România, 5,1% din salariul unei persoane fizice se duce către un fond de pensii administrat privat. Anual, în aceste fonduri se strâng aproape 5 mld. lei, respectiv în jur de 400 mil. lei pe lună. Principalul jucător pe această piaţă este NN, cu o cotă de 40%.

 

Aceşti bani sunt investiţi de către fondurile private pe pieţele financiare – cumpărare de titluri de stat, obligaţiuni, acţiuni.

 

Dacă s-ar fi respectat programul de acum 10 ani, când au apărut aceste fonduri, contribuţia ar fi trebuit să fie de 6%, şi nu de 5,1%.

 

Dar aproape fiecare guvern a avut de acoperit anumite găuri şi nu a mărit contribuţia conform planului.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed