x


  • EUR
    4.8743
    USD
    4.0259
string(7) "politic"

Semnal de alarmă! CÎMPEANU amenință cu demisia

Sorin Cîmpeanu: susține că va demisiona dacă bugetul Educației nu va crește.

Autor: Mihai Voican | Sursa: Realitatea.NET | Publicat: 05.01.2021, 19:57

Sorin Cîmpeanu a anunțat marți, la Realitatea Plus, că programul de guvernare și cel privind împărțirea fondurilor europene pe care le va primi țara noastră în următorii patru ani prevăd o alocare de 6% pentru educație, pe care o consideră necesară. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, ministrul Educației a spus că va părăsi funcția.

 

Începe curățenia în instituțiile de stat. Primii angajați care vor fi disponibilizați

 

” În calitate de preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, am adoptat o modificare a OUG care prevedea alocarea a 1,5 miliarde educației, din cei 30,4 miliarde, circa 3%, și am cerut să se respecte proporția de 6% la nivelul fondurilor europene care vin în următorii patru ani. S-a adoptat în unanimitate acest amendament și a fost preluat în programul de guvernare a actualei coaliții.

 

Deputată AUR, răspuns pentru un bărbat care îi cerea să intre cu mitraliera în Parlament: Ideea nu e rea

 

 

Din bugetul național, asumarea a fost de 6% din PIB sau 18% din buget, adică a cincea parte din bugetul țării să fie alocată educației. Obiectivul nu este deloc de neglijat. Va fi atins prin creșteri graduale, până în 2024.

Am mai trăit o dată experiența asta, în 2015, când bugetul cercetării era de 0,33% din PIB, ținta asumată de România fiind de 1%, așa cum era asumat pentru educație 6%. S-a stabilit atunci că, prin creșteri graduale, vom ajunge la 1%. Din aceste creșteri, am ajuns la 0,16%.

Când spun creșteri graduale pun accent pe creșteri. Adică în 2021 bugetul educației, înțelegând toate dificultățile, să fie măcar un pic mai mare decât în 2020.

Dacă nu vom avea o creștere în valoare absolută a bugetului, eu am spus că nu știu să fac ce mă gândesc că trebuie să fac fără buget și atunci voi lăsa în locul meu pe cineva mai priceput care știe să facă mai bine fără bani”, a spus Cîmpeanu.