Sindicaliştii de la ArcelorMittal Galaţi cer indexarea cu 10% a salariilor în ultimul trimestru

0
Administraţia ArcelorMittal Galaţi va discuta cu sindicatele din combinat despre evoluţia companiei în ultimele trei luni. Întrunirea va avea loc la sfârşitul lui septembrie. Managementul îi va informa pe liderii sindicali cu privire la starea economică actuală a societăţii şi le va spune dacă îşi permite sau nu să crească salariile angajaţilor până la sfârşitul anului.

Metoda evaluărilor trimestriale a fost aplicată după ce, la sfârşitul lui 2008, compania a îngheţat salariile din combinat, cu promisiunea că le va majora îndată ce comenzile de oţel – prăbuşite pe fondul crizei – se vor revigora. La sfârşitul trimestrelor I şi II, patronatul le-a spus sindicatelor că nu poate oferi niciun leu în plus la salarii din cauza vânzărilor scăzute. De această dată, însă, există semnale că o majorare salarială este posibilă. Liderii sindicali susţin că cererea de oţel este în creştere, iar combinatul aproape că nu face faţă comenzilor. „În aceste condiţii, o indexare a salariilor cu 10%, atât cât să acopere rata inflaţiei, ar fi acceptabilă. Noi vom cere 10%”, a declarat, marţi, preşedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Organizaţia va solicita ca această majorare să se aplice în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, perioadă în care partenerii sociali să negocieze creşterea salarială care să se aplice în 2010. În prezent, salariul minim pe care îl încasează un muncitor calificat de pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi este de 833 de lei – nivelul stabilit în 2008.

Din octombrie 2008, când criza economică a început să se resimtă şi în sudul Moldovei, ArcelorMittal Galaţi a oprit mai multe capacităţi de producţie şi a făcut economii la fondul de salarii, pe fondul scăderii dramatice a comenzilor de oţel. Astfel, compania a oprit temporar sau permanent unele oţelării, furnale şi laminoare pentru a nu produce pe stoc, a închis Uzina CocsoChimică optând pentru importurile de cocs şi a stimulat cu pachete financiare plecarea a peste 3.500 de oameni. În prezent, în combinat mai lucrează circa 10.000 de muncitori şi este de aşteptat ca numărul lor să scadă din nou la sfârşitul lunii septembrie, când este programat un nou val de plecări voluntare – ultimul, potrivit declaraţiilor companiei.