Spania: şomajul record nu-i sperie pe cei care-şi caută o slujbă

Spania a ajuns în momentul de faţă să deţină cel mai mare procentaj de angajați necomunitari, conform unui studiu realizat de ADECO, una dintre cele mai importante  agenții de resurse umane.

 

 

8,3% din totalul forței de muncă din Spania provine din afara Uniunii Europene, față de media celor 28 de state comunitare care este în prezent de doar 4%. Totalul străinilor care muncesc în Regatul iberic e de peste 1,6 milioane, reprezentând aproape 13% din populația activă care are un loc de muncă, în ciuda faptului că în ultimii ani de criză și recesiune economică numărul acestora a scăzut cu 23 de procente. Raportându-ne la cifrele absolute ale UE în materie de muncitori necomunitari, în Spania lucrează 1 din 6, adică aproape 17% din totalul Uniunii, scriu cei de la RFI.ro

 

 

Numărul cel mai mare de muncitori necomunitari continuă să se afle în Germania, peste 2 milioane de persoane. De fapt, împreună cu Italia, Spania și Germania găzduiesc cel mai mare număr de muncitori care provin din afara granițelor comunitare, 60% dintre cei peste 8,6 milioane câți își desfășoară activitatea în toate cele 28 de state ale Uniunii, adică peste 5 milioane de străini.

 

 

În partea inferioară a acestui clasament, în afara unor țări precum România, Portugalia sau Polonia, cunoscute ca fiind exportatoare de forță de muncă, se află state precum Franța, Suedia și Olanda, cu procente care variază între 4 și 5%.

 

 

Așa cum spuneam, în Spania sunt înregistrați la serviciile de asigurări sociale peste 1, 6 milioane de angajați străini, dar numărul acestora se află  într-o continuă scădere, micșorându-se în ritmul crizei, cu o medie lunară de peste 10.000 de persoane, conform datelor oficiale furnizate de Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Dintre aceste 1,6 milioane persoane, 1 milion provin din afara Uniunii și 600.000 din statele comunitare. Cea mai numeroasă comunitate continuă să fie cea românească, cu peste 250.000 de persoane, urmată de cea marocană, cu peste 180.000, ecuadoriană sub 100.000 și în cele din urmă comunitățile provenite din China, Bolivia și Columbia.

 

 

Străinii care vin să lucreze în Spania au particularitățile lor,  nivele diferite de pregătire și expectative pe măsură. Cei proveniți din America Latină au avantajul cunoașterii limbii, iar cei din China o învaţă abia la a doua generație, ceea ce de asemenea influențează în  alegerea unei activităţi profesionale.  Un studiu realizat de Ministerul Muncii din Madrid ne oferă o interesantă radiografie a activităților profesionale cu care se identifică diferitele comunități de străini care lucrează în Capitala Spaniei. În Madrid lucrează aproape 350.000 de străini dintre care cei mai mulți continuă să fie de asemenea compatrioții noștri, aproape 20%.

 

 

Dar, revenind la profesii, spre exemplu: un procent ridicat de chinezi lucrează pe cont propriu, monopolizând micile negoțuri de cartier, barurile, restaurantele sau nenumăratele băcănii, cei proveniți din Paraguay, Filipine sau Bolivia lucrează în cea mai mare parte în serviciul domestic, marocanii în construcții și la muncile câmpului iar românii în construcții, agricultură și activități domestice, fiind implicați de asemenea și în activităţi pe cont propriu într-un procent de aproape 10%.

 

 

Şi dacă Spania este ţara unde trăiește cel mai mare procent de imigranți economici, pe de altă parte a devenit statul european cu cei mai puțini refugiați politici. Având un buget marcat de recesiune, acordând de la an la an o atenție tot mai redusă problemelor sociale, Regatul Iberic nu mai este nici pe departe paradisul imigratie din timpul guvernării socialiste a lui José Luis Rodríguez Zapatero. Conform unui Studiu al Comisiei Catolice pentru Imigrație, de-a lungul anului trecut din cele 2.600 de cereri de azil politic au primit statutul de refugiat doar 525 persoane, adică un procent de numai 20%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed