Statul va acorda subventii pentru produsele ecologice

0
Statul va acorda subventii pentru produsele ecologice

Fondurile se acorda in cadrul Masurii 1.2.1 – Modernizarea exploatatiilor agricole din PNDR, iar sprijinul se poate acorda pentru dotarea cu utilaje si echipamente specifice agriculturii ecologice, precum si pentru mica procesare, dupa cum precizeaza ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos. “Am facut demersuri, pentru ca nu exista subventii specifice la nivel european pentru agricultura ecologica, ci un cadru juridic normativ care permite statelor membre sa acorde anumite subventii si unul dintre instrumente ar fi PNDR, in cadrul pachetului de masuri pentru agromediu. Am putea sprijini si agricultura ecologica, costurile cu certificarea apoi o subventie pentru productie, deci la hectar, si avem in vedere sa modificam PNDR incepand de anul viitor ca sa putem acorda aceste subventii”, a spus Ciolos.

Prin Masura 1.2.1 se acorda fonduri nerambursabile in proportie de 50%-75% in 2009, iar in proportie de 40%-65% (pentru perioada 2010-2013) din valoarea eligibila a proiectului, fondurile reprezentand cofinantarea publica, la care trebuie sa se adauge contributia privata. In plus, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de hotarare de Guvern pentru subventionarea agriculturii ecologice in acest an, prin acoperirea unui procent din taxa de certificare, document care se afla de mai multe luni la Ministerul Economiei si Finantelor.

“Noi am facut demersuri si sper sa obtinem acordul Finantelor pana la finele anului, deci, imediat, incepand cu anul viitor, sa putem acorda acest sprijin de la buget, urmand ca apoi PNDR sa preia stafeta, in cursul anului viitor, imediat ce finalizam discutiile cu Comisia”, a afirmat Ciolos.