Taximetriștii, victorie FINALĂ împotriva UBER și TAXIFY/BOLT

Legea privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere a fost schimbată azi de Guvern prin eliminarea sintagmei ”în mod repetat”, așa cum au cerut reprezentanții taximetriștilor. Se consideră că prim eliminarea acesteia va dispărea pirateria din transportul de persoane. Deocamdată, Guvernul nu a reglementat activitatea de ridesharing pentru a rezolva situația Uber și Taxify. Vicepremierul Daniel Suciu a spus că în două-trei săptămâni se va veni cu un act normativ în acest sens.

 

„Astăzi, în şedinţa de Guvern, am adoptat o ordonanţă de urgenţă îndelung dezbătută în spaţiul public şi anume OUG de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere. Am operat două modificări – şi anume am transferat atribuţiile privind organizarea şi efectuarea transportului în regim de închiriere de la autorităţile administraţiei publice locale la Autoritatea Rutieră Română. Această modificare a stat în transparenţă decizională timp de 10 zile, inclusiv autorităţile locale au fost de acord şi nu au ridicat observaţii vizavi de acest punct”, a spus vicepremierul Suciu.

 

Acesta s-a referit și la sintagma ”în mod repetat”. „Vreau să fac menţiunea că acest act normativ nu este îndreptat împotriva nimănui, împotriva niciunei activităţi economice, ci, din contră, ne dorim să reglementăm şi punem stop şi capăt pirateriei din domeniul transporturilor, ceea ce patronatul din transporturi ne-a solicitat de foarte mult timp. În ultimele zile, am avut discuţii şi nu puţine cu reprezentanţii platformelor de ridesharing şi, de asemenea, până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, vom emite un alt act normativ astfel încât şi activitatea de ridesharing să fie reglementată. Ultima discuţie pe care am avut-o a fost alaltăieri, s-a constituit un grup de lucru alături de colegii noştri de la Ministerul Transporturilor şi vă confirm că în maxim două – trei săptămâni, aşa cum evaluăm, vom avea şi un act normativ care să reglementeze activitatea de ridesharing. Repet, nu este un act normativ îndreptat împotriva niciunei activităţi economice, ci, din contră, cei din ridesharing ne-au solicitat să reglementăm această activitate şi tocmai acest lucru – vă pot confirma – că-l vom face în perioada imediat următoare”, a mai spus Suciu.

 

Zilele trecute, Guvernul a anunțat că va prelua mai multe propuneri venite de la patronatele din transporturile rutiere.  Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, și șeful Cancelariei prim-ministrului, Costin Mihalache, împreună cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și ai Ministerului Dezvoltării Regionale s-au întâlnit la Palatul Victoria, cu reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). Discuțiile au vizat măsurile necesare pentru ”combaterea pirateriei” în sectorul transportului rutier și reglementarea unor activități de transport persoane. În cadrul consultărilor, s-a agreat preluarea mai multor propuneri ale patronatelor din transportul rutier în proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier, precum și de modificare a Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, elaborat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Transporturilor.

 

Una din aceste propuneri vizează eliminarea sintagmei „în mod repetat” din legea taximetriei, modificare menită să contribuie la înlăturarea “pirateriei” din transportul de persoane. De asemenea, s-a convenit trecerea activității de rent a car la Autoritatea Rutieră Română și asupra prelungirii programului de transport interjudețean de persoane.

 

Sindicatele din transporturi au blocat săptămâna trecut două zile consecutive Piața Victoriei, protestând împotriva Uber și Taxify, companii acuzate că fac concurență neloială.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed