Un nou scandal româno-ungar. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, chemat de urgență la MAE. Totul are legătură cu drapelul aşa-zisului ţinut secuiesc

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zákonyi Botond, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pentru a i se comunica poziția țării noastre cu privire la declarațiile controversate ale unui lider in Parlamentul ungar.

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei a afirmat, de curând, că România îngrădește Ungariei dreptul de a arbora drapelul aşa-zisului ţinut secuiesc

„Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile preşedintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului aşa-zisului ţinut secuiesc. Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat, în această dimineaţă, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE român, pentru a i se comunica poziţia părţii române”, a transmis, marţi, MAE.

Persoanele aparținând celor 20 de minorități din România au dreptul neîngrădit să folosească insemne specifice

Ministerul a subliniat, în acest context, că ordinea de drept din România consacră de dreptul persoanelor aparţinând tuturor celor 20 de minorităţi naţionale de a-şi folosi însemnele specifice în privat, precum şi în public, în cadrul unor manifestări culturale şi religioase specifice.

„În ceea ce priveşte însemnul aşa-numitului ţinut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire şi deci nici îndreptăţirea la vreun însemn oficial specific. Totodată, orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-şi stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populaţiei rezidente în acea unitate administrativ-teritorială”, a arătat sursa citată.

MAE a reluat „insistent apelul la reţinere în declaraţiile din spaţiul public şi reaminteşte aşteptarea părţii române ca oficialii ungari să acţioneze cu responsabilitate în logica relaţiei strategice dintre cele două state, a Tratatului politic de bază din 1996 şi în dorinţa consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, în beneficiul tuturor cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed