Venezuela: Oamenii nu mai numără banii. Îi cântăresc

Deprecierea monedei face ca la fiecare vânzare să fie nevoie de atât de multe bancnote încât este mai uşor ca acestea să fie cântărite decât numărate.

 

„Este trist. În acest moment cred că brânza valorează mai mult”, a spus Gonzalez.

 

Totodată, este cel mai clar semn că hiperinflaţia ar putea să persiste într-o ţară în care autorităţile refuză să publice regulat date referitoare la preţurile de consum.

 

Cântărirea banilor nu se întâmplă peste tot, dar sistemul se extinde, evocând scene din episoadele anterioare de hiperinflaţie, cum ar fi Germania după primul Război Mondial, Iugoslavia anilor ’90 şi Zimbabwe acum 10 ani.

 

„Când încep să cântărească banii este un semn al inflaţiei galopante. Dar venezuelenii nu ştiu cât de rău este pentru că guvernul refuză să publice date”, a spus Jesus Casique, director financiar la firma de consultanţă Capital Market Finance.

 

După ce a fost la un moment data una dintre cele mai puternice monede din lume, bolivarul nu mai valorează aproape nimic. Pentru cele mai simple cumpărături este nevoie de sute de bancnote. Cumpărătorii pun teancuri de bancnote în genţi de sport înainte să se aventureze pe străzile pline de infractori, în timp ce vânzătorii pun mii de bancnote în cutii şi dulapuri.

 

În absenţa unor date oficiale, economiştii trebuie să ghicească cât este inflaţia, iar estimările pentru 2016 variază între 200% şi 1.500%.

 

Guvernul a refuzat să tipărească bancnote de valori mai mari. Bancnota de 100 de bolivari, cea mai mare, valorează mai puţin de 10 cenţi.

 

Acum câteva săptămâni, guvernul a cerut unor cinci companii să facă oferte pentru tipărirea unor bancnote de valoari mai mari, de 500, 1.000, 5.000, 10.000 şi poate de 20.000 de bolivari, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.

 

Cererea guvernului este ca bancnotele să fie gata la timp pentru plata primelor de Crăciun. În mod normal, pentru acest lucru sunt necesare 6 luni, dar până acum nu a fost făcută nicio ofertă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed