NEBUNII? Cum își cheltuiesc banii unii dintre miliardarii lumii

Banii ii schimba pe oameni. Unii se grabesc sa-si indeplineasca dorintele din copilarie si cumpara tot ce au visat in ultimii 20 de ani. Altii sunt cuprinsi de zgarcenie si traiesc de parca ar primi ajutor de somaj.

 

Peter Thiel, fondatorul PayPal

 

Miliardarul Peter Thiel, creatorul sistemului de plati PayPal, se pregateste sarguincios pentru sfarsitul lumii. In urma cu doi ani, intreprinzatorul american a cumparat 193 de hectare de teren langa lacul Wanaka, din Noua Zeelanda pentru 7,8 milioane de dolari. MIliardarul intentioneaza sa-si construiasca aici un adapost unde sa se refugieze in caz de pandemie, razboi mondial sau catastrofa naturala.

 

Concret, Thiel vrea sa amenajeze o ferma care sa-i asigure mancare pentru multi ani de acum inainte. Dimensiunile proprietatii ii vor permite omului de afaceri sa supravietuiasca cataclismelor naturale si socile, iar faptul ca Noua Zeelanda se afla destul de departe de restul lumii nu va ridica, in opinia miliardarului, problema implicarii in vreun conflict militar.

 

Exemplul lui Thiel a fost urmat de alti oameni cu foarte multi bani, precum Michael Nock, om de afaceri din Hong Kong sau fondatorul serviciului de pastrare a datelor Megaupload, Kim Dotcom, care au cumparat active imobiliare in Noua Zeelanda.

 

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook

 

Tanarul om de afaceri cheltuieste o gramada de bani pentru a asigura linistea casei sale. In 2012, el a cumparat pentru 30 de milioane de dolari vilele din jurul resedintei sale din California. Zuckerberg a dorit sa scape de vecinii care ar fi putut trage cu ochiul „peste gard”, violand, astfel, intimitatea familiei sale.

 

Povestea a inceput cand o companie imobiliara a decis sa castige din vanzarea caselor invecinate vilei lui Zuckerberg. Pentru a bloca acest gen de tranzactii, fondatorul Facebook a achizitonat toate terenurile din imprejurimi. In 2017, totul s-a repetat in Hawai, unde omul de afaceri a cumparat 283 de hectare de pamant, pentru 100 milioane dolari, dupa care a fost nevoit sa intre in posesia altor terenuri, pentru a evita vecini indiscreti.

 

Nicolas Berggruen, investitor

 

Printre activele fondului de investitii controlat de Nicolas Berggruen, se numara sute de claridiri din intreaga lume, din Statele Unite si Europa, pana in India si Singapore. Structurile milirdarului obtin profit din inchirierea diferitelor spatii. Interesant este ca Berggruen nu a avut timp de 15 ani o locuinta proprie. Numai anul trecut, investitorul si-a cumparat o vila in New York si se gandeste sa-si mai ia una la Los Angeles.

 

Omul de afaceri a explicat ca, pentru el, a detine o casa a echivalat cu multe eforturi si chetuieli inutile pentru intretinere. In schimb, sa stai prin hoteluri de lux este mai ieftin. Si-a schimbat parerea dupa nasterea celor doi copii ai sai.

 

Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA

 

La cei 91 de ani ai sai, Ingvar Kamprad, omul care a impinzit Europa cu reteaua de magazine IKEA, are un respect deosebit nu numai pentru mobila, pentru pentru orice lucru. Spre exemplu, de 15 ani el conduce aceeasi masina, strange pliculetele de sare si piper oferite gratuit de micile localuri si cafenele, confectioneaza singur mobila.

 

Intr-unul dintre rarele interviuri acordate presei, Kamprad a reunoscut, printre altele, ca foloseste acelasi fotoliu de 32 de ani si ca nu intentioneaza sa-l inlocuiasca. Desi, la averea lui estimata la 3,5 miliarde de dolari, Kremprad si-ar permite altul nou.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed